To by už hádam ani neboli Vianoce, keby boli bez stresu. Ledva skončí október, v obchodoch vystavia vianočnú výzdobu a pripomínajú nám, že už len menej ako dva mesiace a Vianoce sú tu. Mnohí z nás krútia hlavou nad tým, že z roka na rok začínajú Vianoce v obchodoch skôr a skôr, ono to však svoj význam má.

Okrem vianočnej atmosféry, ktorá je – povedzme si úprimne – príjemná, obchody nám vlastne pripomínajú, aby sme si veci naplánovali a pripravili vopred. Asi každému z nás sa stalo, že sme zháňali darčeky na poslednú chvíľu, že sme utekali do záhradníckych obchodov a dúfali, že sa nám ujde ešte slušný vianočný stromček, alebo sme o päť dvanásť kupovali kapra. A to už ani nehovoríme o vianočnom pečení a varení. Na Vianoce totižto pečú aj tí, ktorí cez rok od rúry bočia, pretože vianočné pečenie je proste neoddeliteľnou súčasťou rodinnej vianočnej atmosféry.

Ak patríte medzi tých, ktorí nemajú času nazvyš ale napriek tomu chcete mať na Vianoce napečené, siahnite tento rok po pomôcke – po hotových cestách, z ktorých si ľahko napečiete poctivé vianočné koláče – s menšou námahou a bude vás to stáť aj oveľa menej času. Dáme vám zopár tipov, ako premeniť obyčajné hotové cesto na chutný a nápaditý zákusok alebo koláč k sviatkom.

Medové cesto

Tento sezónny produkt počas roka málokde zoženiete. Na Vianoce je však bežne dostupné v potravinách a ušetrí vám veľa práce. Ako ho môžeme použiť?

Klasické medovníky – stačí ho rozvaľkať a povykrajovať medovníčky, potrieť ich rozšľahaným vajíčkom a piecť v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 10 minút.

Obľúbený medový rez – cesto rozvaľkáme a vcelku ho upečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a plát cesta sa bude piecť asi 10-12 minút. Po dopečení a vychladnutí ho narežeme na rovnako široké pláty. Tie natrieme najprv marhuľovým lekvárom a potom plnkou a hotový rez polejeme roztopenou čokoládou. Plnku pripravíme veľmi jednoducho – uvaríme jedno balenie vanilkového pudingu podľa návodu, len pridáme iba 300 ml mlieka (namiesto bežných 500 ml), hustý vychladnutý puding vmiešavame postupne do 100 g mäkkého masla s 2 PL práškového cukru a napokon primiešame asi pol deci rumu.

Plnené perníky – z rozvaľkaného cesta vykrajujeme rovnaké tvary, na polovicu z nich nanesieme do stredu trochu tuhého lekváru a prikryjeme druhou polovicou. Okraje poriadne pritlačíme, aby lekvár pri pečení nevytiekol (na zlepenie dobre poslúži vaječný bielok) a pečieme ich v rozohriatej rúre ako predchádzajúce koláče. Po dopečení ich necháme vychladnúť a potom ich namáčame v roztopenej čokoláde.

Lístkové cesto

Lístkové cesto si málokto vyrába doma, pretože jeho výroba dlho trvá a treba na to veľkú dávku trpezllivosti. Preto si ho bežne kupujeme v obchodoch a možno nás ani nenapadlo, ako šikovne sa dá využiť aj počas vianoc.

Makovo jablková štrúdľa so škoricou – rozvaľkané lístkové cesto rozložíme, potrieme roztopeným maslom, posypeme kryštálovým cukrom a mletou škoricou. Na povrch cesta rovnomerne v tenkej vrstve naukladáme nastrúhané odkvapkané jablká a tie posypeme mletým makom a trochou cukru. Opatrne zrolujeme, potrieme rozšľahaným žĺtkom s trochou vody a pečieme na 200 stupňoch asi 25 minút do zlatohneda.

Slané tyčinky – rozložený plát lístkového cesta potrieme rozšľahaným vajcom, posolíme, posypeme červenou mletou paprikou, celou rascou a nastrúhaným syrom, potom cesto rozkrájame radielkom na tyčinky a tie pečieme na 200 stupňoch asi 15-18 minút do zlatista.

Plnené lístkové koláčiky – z lístkového cesta vykrajujeme kolieska. Do polovice koliesok vykrojíme v strede napríklad malé srdiečko. Na plné kolieska dáme trochu tuhého lekváru, prikryjeme ich kolieskom s otvorom a pomocou vidličky pritlačíme dobre okraje. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme podobne ako štrúdľu.

PIZZA CESTO

Pizzové kysnuté cesto nie je určené len na prípravu pizze. Rovnako dobre vám poslúži na rôzne druhy kysnutých koláčikov, sladkých alebo slaných.

Škoricové osie hniezda – rozvaľkané cesto potrieme rozpusteným maslom, bohato posypeme škoricovým cukrom a natesno zrolujeme. Rolku cesta nakrájame na kúsky široké asi 1 cm a naležato ich poukladáme na plech s papierom na pečenie. Povrch potrieme roztopeným malsom a pečieme na 200 stupňoch asi 20-25 minút.

Perníkové orechové koláčiky k čaju – rozvaľkané cesto na pizzu potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme ich zmesou nasekaných vlašských orechov, ktoré sme zmiešali s trstinovým cukrom a 1 PL perníkového korenia. Pečieme podobne ako osie hniezda. Po dopečení a vychladnutí nakrájame koláč na kocky.

Pizzové tyčinky – rozvaľkané pizzové cesto nakrájame na dlhé pásiky, Každý druhý potrieme napríklad olivovým olejom a posypeme nastrúhaným syrom, priložíme naň nepotretý kúsok cesta a spolu ich špirálovito zatočíme. Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 220 stupňoch asi 8-10 minút. Pizzové tyčinky môžeme pripraviť len vo forme suchých slaných tyčiniek, ktoré ponúkame k rôznym nátierkam a dipom.

 

Foto: sistersbakery.sk