Tekvice bezpochyby patria k vôňam a chutiam jesene. Určite neprehliadnite ani Hokkaido tekvicu, ktorej výborná maslová chuť je nezabudnuteľná a hodí sa najmä do lahodných polievok. Hokkaido polievka je vynikajúcim zdrojom vitamínov a chutným receptom, ktorý ocenia všetky generácie. Pripravte si jednu takú s nami 🙂

Extra jemná hokkaido polievka, bez cesnaku a cibule.

Jednoduchú hokkaido polievku zvládne aj úplný začiatočník. Najťažšia časť je spracovať tekvicu. Stačí však ostrý nôž a trochu trpezlivosti a môžete začať so samotnou prípravou.

Postup
  1. Ostrým nožom opatrne prekrojte a vydlabte tekvicu, ošúpte ju a nakrájajte na kocky strednej veľkosti.
  2. Poukladajte ich na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte tekvicovým olejom, osoľte a zľahka okoreňte a dajte piecť na 200 stupňov Celzia na cca 30 minút.
  3. Keď je tekvica zapečená, presuňte ju do hlbokého hrnca a zalejte zeleninovým vývarom a ešte chvíľu povarte.
  4. Následne pomixujte ponorným mixérom a pridajte kokosové mlieko.
  5. Polievku dochuťte kurkumou, rozdrtenou chilli papričkou, korením a soľou.
  6. Na záver, prudko opražte na panvici tekvicové jadierká a šalviové lístky a ozdobte nimi polievku. Podľa potreby polievku ešte pokvapkajte tekvicovým olejom.

Viete, prečo je zdravé zaradiť hokkaido do jedálnička?

  • obsahuje množstvo betakaroténu, vitamínov -napríklad vitamín A, B, draslík, luteín a zeaxatín, ktoré sú dobré na oči, vápnik, železo, horčík, fosfor a vlákninu.
  • je vhodná pre diabetikov a má nízky obsah kalórií
  • vysoký obsah draslíka je dôležitý pre kardiovaskulárny systém
  • pozitívny vplyv na nervový a imunitný systém
  • pomáha pri trávení a žalúdočných problémoch, pri problémoch s ľadvinami
  • obsahuje vlákninu, ktorá chráni pred rakovinou hrubého čreva a podporuje detoxikáciu
  • tekvicové semienka účinkujú proti črevným parazitom