Hlivový perkelt, osvedčený bezmäsitý recept
... vegetariánsky, ale lahodný ...
Ingrediencie
- 500 g hlivy
- 1 cibuľa
- 1 lyžica kečupu
- 1 lyžička horčice
- 1 lyžica hladkej múky
- 200 ml smotany 33 % (hľadajte v letáku BILLA)
- 1 lyžička sladkej papriky
- Štipka mletej rasce
- Štipka majoránky
- Olej a maslo
- Soľ a mleté čierne korenie
Halušky:
- 250 g polohrubej múky
- 1-2 vajíčka
- Voda podľa potreby (cca 200 ml)
- 1 lyžička soli

Hlivový perkelt je osvedčený recept na výbornú bezmäsitú alternatívu perkeltu. Najlepšou prílohou sú jednoduché halušky.
Hlivový perkelt s haluškami
- Hlivu zbavíme tvrdých hlúbovitých častí a nakrájame ju na pásiky. Na oleji a troške masla orestujeme najemno nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Pridáme nakrájanú hlivu, posolíme a spolu restujeme pár minút, kým hliva nezmäkne, a začne sa jemne opekať.
- Pridáme mletú rascu, sladkú papriku, mleté čierne korenie, kečup a horčicu. Zaprášime múkou a podlejeme vodou do dvoch tretín. Na miernom plameni dusíme asi 15 minút.
- Potom pridáme sladkú smotanu a všetko spolu povaríme ďalších 5 minút. Na záver ochutíme majoránkou, prípadne dosolíme a okoreníme.
- Podávame s cestovinami alebo haluškami.
- Halušky pripravíme štandardným spôsobom. Do misky nasypeme múku, osolíme a premiešame. Prilejeme vodu, vajíčko a spracujeme varechou lepivé, nie husté cesto. Vodu prilievame podľa potreby.
- Cez haluškovač pretlačíme cesto do vriacej vody a dobre premiešame, aby sa halušky nezlepili.
- Keď vyplávajú na povrch povaríme ich ešte asi 5 minút a následne scedíme. Opláchneme vlažnou vodou, necháme odkvapkať.
- Ešte teplé ich preložíme do misky a omastíme orieškom masla aby sa nezlepili.
- Ďalšou skvelou a rýchlou možnosťou ako pripraviť vegetariánsky smotanový perkelt je cícerová verzia. My sme ho pripravili z cíceru s obľúbenými kolienkami skutočne za 15 minút. Chutná a tiež rýchla je aj verzia zo šampiňónov, alebo mrkvy či cukety. Smotanový perkelt s tradičnými kolienkami ako vegetariánske jedlo
- Bravčový perkelt so smotanou a haluškami je stará dobrá klasika, ktorá hádam nikdy neomrzí. Pripravili sme pre vás recept na tento evergreen, presne ako od mamy. Či už ho budete podávať s haluškami, alebo s kolienkami, určite si pochutíte. Ponúkame vám teda recept.
Súvisiace recepty

Cuketové krokety
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Turecké vajíčka v bylinkovej majonéze
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 3 min

Vegánsky burger – stačí, ak máte radi dobré veci
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Zapekaný baklažán so syrom na taliansky spôsob
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 60 min

Dip z pečeného karfiolu a Feta syr
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 25 min