Hlivový perkelt je osvedčený recept na výbornú bezmäsitú alternatívu perkeltu. Najlepšou prílohou sú jednoduché halušky. 

Hlivový perkelt s haluškami

 

  1. Hlivu zbavíme tvrdých hlúbovitých častí a nakrájame ju na pásiky. Na oleji a troške masla orestujeme najemno nakrájanú cibuľu do sklovita.
  2. Pridáme nakrájanú hlivu, posolíme a spolu restujeme pár minút, kým hliva nezmäkne, a začne sa jemne opekať.
  3. Pridáme mletú rascu, sladkú papriku, mleté čierne korenie, kečup a horčicu. Zaprášime múkou a podlejeme vodou do dvoch tretín. Na miernom plameni dusíme asi 15 minút.
  4. Potom pridáme sladkú smotanu a všetko spolu povaríme ďalších 5 minút. Na záver ochutíme majoránkou, prípadne dosolíme a okoreníme.
  5. Podávame s cestovinami alebo haluškami.
  6. Halušky pripravíme štandardným spôsobom. Do misky nasypeme múku, osolíme a premiešame. Prilejeme vodu, vajíčko a spracujeme varechou lepivé, nie husté cesto. Vodu prilievame podľa potreby.
  7. Cez haluškovač pretlačíme cesto do vriacej vody a dobre premiešame, aby sa halušky nezlepili.
  8. Keď vyplávajú na povrch povaríme ich ešte asi 5 minút a následne scedíme. Opláchneme vlažnou vodou, necháme odkvapkať.
  9. Ešte teplé ich preložíme do misky a omastíme orieškom masla aby sa nezlepili.
  10. Ďalšou skvelou a rýchlou možnosťou ako pripraviť vegetariánsky smotanový perkelt je cícerová verzia. My sme ho pripravili z cíceru s obľúbenými kolienkami skutočne za 15 minút. Chutná a tiež rýchla je aj verzia zo šampiňónov, alebo mrkvy či cukety. Smotanový perkelt s tradičnými kolienkami ako vegetariánske jedlo
  11. Bravčový perkelt so smotanou a haluškami je stará dobrá klasika, ktorá hádam nikdy neomrzí. Pripravili sme pre vás recept na tento evergreen, presne ako od mamy. Či už ho budete podávať s haluškami, alebo s kolienkami, určite si pochutíte. Ponúkame vám teda recept.