Gulášová polievka na jeseň, po víkendovej prechádzke padne dobre každému. Prinášame vám preto klasický recept na poctivú „gulášovú“. Podávajte ju s čerstvým chlebíkom.

Horúca gulášová polievka s dobrým chlebom zahreje a zasýti

  1. Cibuľu nakrájame naozaj na drobno. Čím menšie kúsky, tým lepšie, pretože je to základ chute gulášu, či gulášovej polievky. Cibuľu restujte do sklovita. Správne pomaly podusená cibuľka guláš dobre ochutí a zahustí. Takže na oleji, alebo na masti cibuľu udusíme do mäkka, čo potrvá cca 10 min.

  2. Až potom pridáme mäso, ktoré je v gulášovom balíčku už nakrájané a necháme zatiahnuť na silnom plameni. Stíšime, pridáme soľ, čierne korenie a rascu.

  3. Po chvíli podlejeme horúcou vodou a varíme na slabom ohni za občasného miešania cca 1,5 hodiny až 2 hodiny.

  4. Paradajky narežeme do kríža asi do jednej tretiny. V inom menšom hrnci si zohrejeme vodu a keď začne vrieť, vložíme paradajky a odstavíme. Po 5 minútach paradajky vyberieme a ľahko z nich stiahneme šupku. Bez nej budú kúsky v gulášovej polievke chutnejšie.

  5. Papriky očistíme a nakrájame na pásiky.

  6. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky.

  7. Do gulášovej polievky postupne pridáme všetku zeleninu a varíme ešte aspoň 30 minút, alebo do úplného zmäknutia všetkých ingrediencií. Čas varenia záleží aj od veľkosti nakrájaného mäsa. Čim menšie kocky / kúsku mäsa, tým kratšie sa bude polievka variť.

  8. Na záver pridáme majorán, pretlačený, alebo nakrájaný cesnak a papriku a odstavíme zo zdroja tepla.

  9. Podávame s čerstvým chlebíkom. alebo pečivom.

  10. Tip: Pretlačený, alebo nakrájaný cesnak pridávajte do polievky až na záver. Takto bude ich chuť naozaj cítiť a bude výraznejšia.
  11. Tip: Hotová zmes mäsa na guláš má výhodu, pretože mäso je už nakrájané a často aj zbavené šliach. Ak vám veľkosť nevyhovuje hotové kocky / kúsku mäsa, ešte prekrojte na menšie.