Na guláš existuje mnoho receptov, každý kuchár zvykne mať vlastné vychytávky a špeciálne ingrediencie, aby jeho guláš bol výnimočne dobrý. Tento guláš vás inšpiruje k celkom novému gurmánskemu prístupu.

Slávnostný guláš s karlovarskými knedľami

Guláš šetrí čas 🙂 Nemusíte totiž pri ňom veľa stáť, varí sa dlho a na miernom ohni, sem tam ho premiešate, ale inak s ním veľa starostí nie je. Preto je výbornou voľbou, keď pripravujete doma rôzne oslavy a popri varení stíhate aj relaxovať alebo sa venovať hosťom. Tento guláš vás napriek nenáročnosti prekvapí slávnostným zjavom. Nie je to obyčajný párty guláš na záhradu, je to slávnostné jedlo. A k nemu si určite pripravte aj domáce knedle!

Postup
  1. Mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky asi 3x3cm.
  2. Cesnak a cibuľu ošúpeme a nadrobno pokrájame.
  3. V hrnci so sendvičovým dnom, alebo najlepšie v liatinovom na oleji opražíme mäso. Pridáme cibuľu, rascu a po chvíli pridáme aj cesnak s pretlakom a podlejeme vínom. Premiešame a zalejeme vývarom.
  4. Ochutíme mletou paprikou a varíme asi 1,5 -2 hodiny na miernom ohni. Občas premiešame a ak treba, ešte podlejeme vývarom.
  5. Ochutíme soľou, korením a podávame ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou, brusnicovým želé a karlovarskou knedľou.
Karlovarské knedle:
  1. Rohlíky pokrájame na kocky asi 2x2cm.
  2. Na masti opečieme cibuľku do sklovita. Mlieko rozšľaháme s vajíčkami, koreninami a spolu s cibuľkou prilejeme k rohlíkom. Pomúčime a premiešame.
  3. Do utierky, alebo plátenka na to určeného vložíme hmotu – valec, zatočíme a konce previažeme špagátikom.
  4. Vložíme do vriacej vody a varíme 15-20 minút.