Guláš na červenom víne s karlovarskými knedľami
... gurmánsky zážitok aj pre sviatočné chvíle.
Ingrediencie
- 500 g hovädzieho močingu
- 250 ml mäsového vývaru
- 150 ml suchého červeného vína
- 2 ks červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku (hľadajte v letáku BILLA)
- 2 PL oleja
- 1 PL mletej sladkej papriky
- 1/2 PL paradajkového pretlaku
- 1/2 ČL rasce
Na knedle:
- 1 cibľa, pokrájaná nadrobno
- 6 rohlíkov, 2 dňových
- 2 PL posekanej petržlenovej vňate
- 2 PL masti
- soľ a korenie
- 2 vajcia M
- 100 ml mlieka
- 1 PL hrubej múky
- 1 štipka mletého muškátového kvetu
- bavlnená utierka, špagát

Na guláš existuje mnoho receptov, každý kuchár zvykne mať vlastné vychytávky a špeciálne ingrediencie, aby jeho guláš bol výnimočne dobrý. Tento guláš vás inšpiruje k celkom novému gurmánskemu prístupu.
Slávnostný guláš s karlovarskými knedľami
Guláš šetrí čas 🙂 Nemusíte totiž pri ňom veľa stáť, varí sa dlho a na miernom ohni, sem tam ho premiešate, ale inak s ním veľa starostí nie je. Preto je výbornou voľbou, keď pripravujete doma rôzne oslavy a popri varení stíhate aj relaxovať alebo sa venovať hosťom. Tento guláš vás napriek nenáročnosti prekvapí slávnostným zjavom. Nie je to obyčajný párty guláš na záhradu, je to slávnostné jedlo. A k nemu si určite pripravte aj domáce knedle!
- Mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky asi 3x3cm.
- Cesnak a cibuľu ošúpeme a nadrobno pokrájame.
- V hrnci so sendvičovým dnom, alebo najlepšie v liatinovom na oleji opražíme mäso. Pridáme cibuľu, rascu a po chvíli pridáme aj cesnak s pretlakom a podlejeme vínom. Premiešame a zalejeme vývarom.
- Ochutíme mletou paprikou a varíme asi 1,5 -2 hodiny na miernom ohni. Občas premiešame a ak treba, ešte podlejeme vývarom.
- Ochutíme soľou, korením a podávame ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou, brusnicovým želé a karlovarskou knedľou.
Karlovarské knedle:
- Rohlíky pokrájame na kocky asi 2x2cm.
- Na masti opečieme cibuľku do sklovita. Mlieko rozšľaháme s vajíčkami, koreninami a spolu s cibuľkou prilejeme k rohlíkom. Pomúčime a premiešame.
- Do utierky, alebo plátenka na to určeného vložíme hmotu – valec, zatočíme a konce previažeme špagátikom.
- Vložíme do vriacej vody a varíme 15-20 minút.
Na našej stránke receptykulianrium.sk nájdete mnoho ďalších skvelých receptov.
Súvisiace recepty

Kofty s balkánskym syrom

Musaka z paradajok a baklažánov

Kuracie fajitas v placke s guacamole

Marinované kuracie špízy
