Losos je veľmi všestranný na prípravu: dá sa grilovať, opekať, zapekať v rúre, dusiť, hodí sa aj do polievok či karí. Vyskúšajte túto jednoduchú úpravu s netradičnou prílohou, budete prekvapení ako dobre spolu ladia.  

Grilovaný losos a turecký fazuľový šalát

Vianoce a Nový rok sú za nami, ale dlhá zima ešte stále pred nami.  Neraz rozmýšľame ako by sme ozvláštnili náš zimný jedálniček, a pritom dostali do tela potrebné živiny a vitamíny.  Nemusíme chodiť ďaleko, stačí odsypať z vrecka strukovín, čo máme v komore.  Áno, práve strukoviny nám poskytnú v dlhých zimných mesiacoch dostatok energie. Sú totiž bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, škrobu, vlákniny, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálnych látok.

K prílohe skúste niečo netradičné, napr. dobrú rybu. Výbornou voľbou je losos, ktorý okrem toho, že výborne chutí, obsahuje najdôležitejšie  výživové látky pre zdravé kosti a vývoj, má vysoký podiel bielkovín, omega 3-mastných kyselín, vitamíny skupiny B, a veľmi dôležitý vitamín D, ktorý je v zimných mesiacoch potrebné dopĺňať.

Postup
  1. Fazuľu namočíme deň predtým do dostatočného množstva studenej vody.  Na druhý deň fazuľu v čistej vode uvaríme domäkka. Ak ste fanúšikom tlakového hrnca, neváhajte a použite ho. Ušetrí vám kopec času a energie.  Keď je fazuľa uvarená, scedíme a necháme mierne vychladnúť.
  2. Filety z lososa umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Výdatne potrieme olivovým olejom , osolíme a okoreníme zo všetkých strán. Zohrejeme grilovaciu alebo obyčajnú panvicu a rybu opečieme z každej strany, najskôr kožou nadol.
  3. Medzitým si pripravíme šalát. Do väčšej misky vložíme fazuľu, cherry paradajky nakrájané na štvrťky, nasekanú petržlenovú vňať, tej použijeme naozaj veľa, olivy podľa chuti a na tenké plátky nakrájanú červenú cibuľu. Na zálievku prešľaháme olivový olej s citrónovou šťavou, soľou, korením a sumakom.  Prelejeme ňou suroviny v mise a dobre premiešame.
  4. Lososa servírujeme spolu so šalátom a kúskom čerstvej chrumkavej bagetky.

Čo je to sumak?

Sumak, sumach je korenie, ktoré sa získava z kra menom Sumach garbiarsky, a sú to vlastne jeho pomleté sušené plody, chutí špecificky kyslo, pripomína citróny. Hodí sa k hydine, hovädziemu či jahňaciemu mäsu, do nátierok, zeleninových jedál, či k strukovinám. Používa sa v arabskej či tureckej kuchyni a dá sa zohnať v každom obchode s orientálnymi potravinami.