Fašírky :
Na šalát:
Grilované kofty plnené syrom s cibuľovým šalátom
Ela Kaslu | 385 receptov
Fašírky :
- 500 g mletého tučnejšieho hovädzieho (alebo zmes hovädzieho a bravčového) mäsa (napr. z krku)
- 2 lyžice oleja plus na gril
- 1 starší rožok alebo 2 plátky toastového chleba
- 150 ml mlieka
- soľ a čierne korenie
- 1 cibuľa
- 1 lyžička sušeného oregano
- ½ lyžičky čili vločiek
- 1 lyžička sušenej mäty (možno vynechať)
- ½ lyžičky rímskeho kmínu (možno vynechať)
- petržlenová vňať
- strúhanka
- 100 g fety
Na šalát:
- 3 cibule
- zväzok petržlenovej vňate
- soľ
- 2 lyžičky sumaku
- trochu citrónovej šťavy
- olivový olej
Grilované kofty vás prenesú na výlet do Grécka či Turecka. Vyskúšajte ich s jednoduchým, ale skvelým cibuľovým šalátom. Do šalátu sa používa tmavo červené aromatické korenie sumak. Pochádza z rastlinky, ktorú poznáme ako škupma, sú to sušené mleté plody. Ak ho nemáte, použite do šalátu čili vločky a trošku citrónovej šťavy.
Grilované kofty plnené syrom premenia vašu záhradu na grécku grilovačku
- Staršie pečivo nakrájame na kúsky a zalejeme mliekom. Potom vyžmýkame prebytočné mlieko.
- Zmiešame s mletým mäsom, pridáme najemno nastrúhanú cibuľu, soľ, korenie, čili, rímsky kmín, sušenú mätu a oregano, nasekanú petržlenovú vňať, 2 lyžice oleja a rukami dobre všetko premiesime. Ak treba zahustíme troškou strúhanky.
- Fetu si nakrájame na malé kocky. Z mäsovej zmesi odoberáme kúsky veľkosti pingpongovej loptičky, v dlani roztlačíme do placky, do stredu dáme kúsok syra a dobre zabalíme a vyformujeme valček. Kofty ukladáme vedľa a zakryjeme fóliou.
- Dáme do chladničky, ký si pripravíme gril a nachystáme suroviny na šalát.
- Kofty vyberieme z chladu, potrieme olejom a grilujeme na grile alebo na grilovacej panvici do zlata. Na grile im bude stačiť cca 5-7 minút z každej strany.
- Podávame horúce s cibuľovým alebo iným zeleninovým šalátom a dobrým chlebom, alebo v pita placke.
- Tip na cibuľový šalát: Cibuľu ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na tenké plátky, vložíme do väčšej nádoby, pridáme asi lyžičku soli a rukami silno hnetieme kým cibuľa nepustí šťavu. Tým sa zbavíme typickej silnej cibuľovej štipľavej chuti. Potom cibuľu vyžmýkame a preložíme do inej misky. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať, sumak, šťavu z citróna, trochu olivového oleja a dobre premiešame. Podávame ihneď ku grilovanému mäsu.