Grécky šalát s mäsovými guľkami

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na mäsové guľka – kofty:

(zmes bravčového a hovädzieho)

  • 1 starší rožok
  • 100 ml mlieka
  • 1 menšie vajíčko
  • 1 malá červená cibuľa
  • strúhanka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek: petržlenová vňať, oregano, mäta
  • olej na smaženie
  • Na šalát:

    – červené, žlté, oranžové,…

  • 4-5 uhoriek nakladačiek alebo 1 šalátová uhorka
  • 1 menšia červená cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 6 lyžíc olivového
  • oleja

  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 125 g bryndze
  • čerstvé oregano a mäta
  • hrsť čiernych olív
  • Ingrediencie

    Na mäsové guľka – kofty:

    (zmes bravčového a hovädzieho)

  • 1 starší rožok
  • 100 ml mlieka
  • 1 menšie vajíčko
  • 1 malá červená cibuľa
  • strúhanka
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek: petržlenová vňať, oregano, mäta
  • olej na smaženie
  • Na šalát:

    – červené, žlté, oranžové,…

  • 4-5 uhoriek nakladačiek alebo 1 šalátová uhorka
  • 1 menšia červená cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 6 lyžíc olivového
  • oleja

  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 125 g bryndze
  • čerstvé oregano a mäta
  • hrsť čiernych olív
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Na pravý grécky šalát si budeme musieť zájsť do Grécka, ale prečo si letnú dovolenku neužiť už v predstihu? S našim Gréckom inšpirovaným šalátom z chrumkavej farebnej čerstvej zeleniny na tanieri sa vám to určite podarí. Namiesto fety sme použili našu bryndzu a kofty sme pripravili v mini verzii, takže jedlo je ideálne na letnú záhradnú párty alebo piknik.  Pripravte si ešte ľadovú kávu a užívajte leto s vyloženými nohami 🙂

    Grécky šalát so slovenskou bryndzou a koftami

    Postup:

    1. Rožok nakrájame a zalejeme mliekom. Necháme postáť.
    2. Do misky vložíme mleté mäso, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, pridáme vyžmýkané pečivo, vajíčko, nasekané čerstvé bylinky a cibuľu najemno nastrúhanú. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je zmes riedka, zahustíme strúhankou.
    3. Rúru zohrejeme na 180 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Do panvice nalejeme asi 1 cm oleja.
    4. Zo zmesi formujeme malé guličky o veľkosti vlašského orecha. Vysmážame ich v horúcom oleji do zlata. Vyberieme a poukladáme na plech, vložíme do vyhriatej rúry a ešte pár minút dopečieme.
    5. Servírujeme s kúskom bagety a šalátom.
    6. Šalát: v malej miske prešľaháme olivový olej s citrónovou šťavou a mletým čiernym korením. Rajčiny rozpolíme, uhorky ošúpeme, cibuľu rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Čerstvú mätu nakrájame na tenké prúžky, lístky oregana otrháme.
    7. Na servírovaciu misku rozložíme rajčiny, uhorky, cibuľu a prelejeme zálievkou. Zľahka premiešame. Ozdobíme čiernymi olivami, nadrobenou bryndzou a posypeme mätou a oreganom.