Grécky šalát s mäsovými guľkami
... užívajte si leto so skvelým jedlom.
Ingrediencie
Na mäsové guľka – kofty:
- 500-600 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
- 1 starší rožok
- 100 ml mlieka
- 1 menšie vajíčko
- 1 malá červená cibuľa
- strúhanka
- soľ, mleté čierne korenie
- 2 lyžice nasekaných čerstvých byliniek: petržlenová vňať, oregano, mäta
- olej na smaženie
Na šalát:
- 500 g zmesi cherry paradajok – červené, žlté, oranžové,…
- 4-5 uhoriek nakladačiek alebo 1 šalátová uhorka
- 1 menšia červená cibuľa
- soľ, mleté čierne korenie
- 6 lyžíc olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 125 g bryndze
- čerstvé oregano a mäta
- hrsť čiernych olív

Na pravý grécky šalát si budeme musieť zájsť do Grécka, ale prečo si letnú dovolenku neužiť už v predstihu? S našim Gréckom inšpirovaným šalátom z chrumkavej farebnej čerstvej zeleniny na tanieri sa vám to určite podarí. Namiesto fety sme použili našu bryndzu a kofty sme pripravili v mini verzii, takže jedlo je ideálne na letnú záhradnú párty alebo piknik. Pripravte si ešte ľadovú kávu a užívajte leto s vyloženými nohami 🙂
Grécky šalát so slovenskou bryndzou a koftami
Postup
- Rožok nakrájame a zalejeme mliekom. Necháme postáť.
- Do misky vložíme mleté mäso, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, pridáme vyžmýkané pečivo, vajíčko, nasekané čerstvé bylinky a cibuľu najemno nastrúhanú. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je zmes riedka, zahustíme strúhankou.
- Rúru zohrejeme na 180 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Do panvice nalejeme asi 1 cm oleja.
- Zo zmesi formujeme malé guličky o veľkosti vlašského orecha. Vysmážame ich v horúcom oleji do zlata. Vyberieme a poukladáme na plech, vložíme do vyhriatej rúry a ešte pár minút dopečieme.
- Servírujeme s kúskom bagety a šalátom.
- Šalát: v malej miske prešľaháme olivový olej s citrónovou šťavou a mletým čiernym korením. Rajčiny rozpolíme, uhorky ošúpeme, cibuľu rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Čerstvú mätu nakrájame na tenké prúžky, lístky oregana otrháme.
- Na servírovaciu misku rozložíme rajčiny, uhorky, cibuľu a prelejeme zálievkou. Zľahka premiešame. Ozdobíme čiernymi olivami, nadrobenou bryndzou a posypeme mätou a oreganom.
Súvisiace recepty

Paradajkový šalát a grilované krídelká
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 40 min

Kuracie fajitas v placke s guacamole
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 20 min

Grécky šalát s olivami – stredomorská klasika
Čas prípravy: 13 min

Marinované kuracie špízy
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Recept na pilaf s kuracím mäsom a ryžou
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min