Grécky šalát s olivami – stredomorská klasika
... jeden z "naj" letných šalátov ...
Ingrediencie
2 porcie:
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 4 stredne veľké paradajky (hľadajte v letáku Billa)
- 1 menšia šalátová uhorka, alebo 3 až 4 malé nakladačky
- 1 zelená paprika
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 až 2 lyžice citrónovej šťavy alebo vínneho octu
- Kúsky feta syra
- Kalamata olivy
- Oregano
- Štipka morskej soli a mletého čierneho korenia

Grécky šalát s olivami je jedným z najslávnejších letných šalátov. V našich končinách je veľmi obľúbený. Možno aj preto, že hlavné ingrediencie, paradajky, uhorky a papriky nájdeme v lete v každej záhrade, alebo v obchode a v super kvalite. Stačí doplniť kvalitným olivovým olejom, olivami a slaným syrom a výborný ľahký letný obed či večera je na stole za pár okamihov.
Grécky šalát s olivami je pocta letným surovinám
- Paradajky umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky.
- Uhorku umyjeme a striedavo ošúpeme. Potom ju nakrájame na polmesiačiky.
- Papriku a cibuľu nakrájame na tenké plátky.
- Zeleninu dáme do misky, pridáme pár olív. My sme zvolili grécke čierne kalamata olivy.
- Z olivového oleja, citrónovej šťavy, štipky soli a korenia vymiešame zálievku. Prelejeme ňou zeleninu a ochutíme trochou čerstvého alebo sušeného oregána.
- Na záver pridáme do šalátu väčšie kúsky feta syra a posypeme ich oreganom.
- Servírujeme s chlebovými plackami a extra olivovým olejom.
Súvisiace recepty

Turecké vajíčka v bylinkovej majonéze
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 3 min

Domáci pribináčik s čokoládovým čipsom
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 3 min

Cestoviny s citrónovou omáčkou
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 10 min

Quinoa šalát s Fetou a mladým hráškom
Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 15 min

Omeleta so syrom Feta
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 10 min