Granadír zo zemiakov, batátu a fliačkov

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Pre 4-6 osôb:

  • rastlinný olej (alebo masť)
  • soľ a čierne korenie
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 plná lyžička mletej sladkej papriky
  • ¼ lyžičky údenej mletej papriky
  • (možno vynechať)

  • 2 lyžice lahôdkového droždia (možno vynechať)
  • 1 balenie fliačkov
  • Na podávanie:

    • čerstvá petržlenová vňať
    • kyslé alebo kvasené uhorky
    • parmezán (možno vynechať, alebo nahradiť vegánskym parmezánom)
    Ingrediencie

    Pre 4-6 osôb:

  • rastlinný olej (alebo masť)
  • soľ a čierne korenie
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 plná lyžička mletej sladkej papriky
  • ¼ lyžičky údenej mletej papriky
  • (možno vynechať)

  • 2 lyžice lahôdkového droždia (možno vynechať)
  • 1 balenie fliačkov
  • Na podávanie:

    • čerstvá petržlenová vňať
    • kyslé alebo kvasené uhorky
    • parmezán (možno vynechať, alebo nahradiť vegánskym parmezánom)

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Aj obyčajné jedlo, ako je granadír, môžeme ozvláštniť a pripraviť trochu zdravšie. Jednoduchým trikom je použitie batátov. Tie sú bohaté napr. na betakarotén, či vlákninu. Ak do granadíru ešte pridáme lahôdkové droždie, doprajeme si ďalšiu extra porciu zdravia na tanieri.

    Granadír

    Postup:

    1. Na oleji alebo na masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
    2. Batát aj zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kocky veľkosti približne 1x1 cm, ale necháme ich každé zvlášť. Keď cibuľa zmäkne, pridáme nakrájané obyčajné zemiaky a spolu premiešame, pár minút opekáme a dávame pozor aby sa príliš nepripálili.
    3. Po 5 minútach pridáme aj batáty a 5 minút spolu opekáme.
    4. Zasypeme mletou rascou, paprikou, údenou paprikou, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Premiešame a zalejeme vodou do ¾ tak, aby bola zelenina takmer ponorená, nie celkom. Privedieme k varu, stiahneme plameň a pod pokrievkou udusíme do mäkka. Občas skontrolujeme, ak treba, podlejeme troškou vody. Po cca 10-15 minútach by mali byť zemiaky uvarené, časť by sa mala rozvariť a jedlo zahustiť.
    5. Medzitým, ako sa nám dusia zemiaky, si podľa návodu na obale uvaríme cestovinové fliačky. Scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme chvíľu odkvapkať.
    6. Pridáme ich do hrnca so zemiakmi a premiešame. Na záver ešte môžeme dochutiť soľou, či korením, alebo pridaním lahôdkového droždia.
    7. Necháme chvíľu odpočinúť a podávame posypané strúhaným parmezánom, čerstvou petržlenovou vňaťou.
    8. Neodmysliteľnou prílohou ku granadíru je kvasená zelenina, alebo zelenina v sladkokyslom náleve ako uhorky, cvikla, či čalamáda. V „uhorkovej“ sezóne jednoznačne doporučujeme uhorkový šalát s cibuľou, cesnakom a octovou zálievkou.
     

    Náš tip:

    • Lahôdkové droždie je veľmi zdravé, sypké ochucovadlo. Obsahuje všetky prospešné látky, ako normálne droždie, ale je neaktívne, čiže nekysne. Namiesto toho skvele ochutí nátierky, polievky, omáčky, krémové rizotá, dusené jedlá, smotanové omáčky, pestá a mnoho ďalších. Má nasladlú chuť a pripomína parmezán. Je to však úplne vegánsky produkt, ktorý dodá jedlám plnú a výbornú chuť.