Krémové gorgonzolové rizoto s opečenou skaramelizovanou hruškou a vlašskými orechmi je poctou sezónnej jesennej gastronómii.

Gorgonzolové rizoto s hruškou a orechmi

 

 

  1. Jednu hrušku si nakrájame pozdĺžne na tenké plátky. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, a dáme do rúru opiecť do zlata. Pred koncom môžeme potrieť maslom, aby získali krajšiu farbu.
  2. Zvyšné hrušky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky.
  3. Na olivovom oleji v širokej panvici orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku. Keď je cibuľa do sklovita opečená, pridáme suchú ryžu, ktorú nepreplachujeme vopred.
  4. Miešame a ryža sa postupne obalí olejom a zosklovatie. Prilejeme víno, necháme ho odpariť a následne po naberačkách prilievame horúci vývar. Za stáleho miešania a prilievame do rizota vývar a  uvaríme al dente, teda podobne ako cestoviny, nie úplne do mäkka, ale na skus.
  5. Keď je ryža hotová pridáme namrvenú gorgonzolu a na kocky nakrájané hrušky. Premiešame a ešte 1 minútu povaríme.
  6. Odstavíme a do horúceho rizota zamiešame syr Grana padano a maslo. Všetko spolu dobre premiešame, aby sa syr a maslo úplne rozpustilo.
  7. Na tanieri posypeme drvenými vlašskými orechmi.
  8. Na záver ozdobíme skaramelizovanou hruškou, ktorú stačí opiecť v rúre, alebo aj na panvici a posypeme petržlenovou vňaťou.