Gaštanovo-čokoládové mini bábovky sú vynikajúcou voľbou na jesenný dezert. Výhodou ich pečenia v tomto období je totiž ľahká dostupnosť gaštanov. Kto povedal, že gaštany sa jedia iba pečené?

Mini bábovky sú vďaka ideálnej veľkosti vhodné pre malých aj veľkých a nikdy sa ich neprejete. Ako na ne?

Gaštanovo-čokoládové mini bábovky

Výnimočná chuť gaštanov dodáva tomuto receptu punc sviatočnosti, a napriek tomu ich zvládnete pripraviť relatívne rýchlo. A môžeme vám zaručiť, že ešte rýchlejšie zmiznú v maškrtných bruškách vašej rodiny. 

Postup
  1. Gaštanové pyré (zo 150 g uvarených gaštanov si urobíme gaštanové pyré pretlačením v spojení s vanilkovým cukrom a 20 g práškového cukru).
  2. Rúru si predhrejeme na 180 st. C. Vajíčko rozdelíme na bielko (vyšľaháme so štipkou soli na sneh) a na žĺtko, ktoré vyšľaháme s portským vínom a 45 g cukru.
  3. Čokoládu rozpustíme nad parou v hrnci, pridáme gaštanové pyré a premiešame. Postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, posekané gaštany a nakoniec sneh z bielka. Opatrne premiešame.
  4. Plníme do malých formičiek a pečieme 15-25 minút.

K jeseni neodmysliteľne patria aj klasické pečené gaštany. Väčšinou si ich môžete vychutnať za jesenných dní na námestiach v stánkoch, ale čo tak upiecť si túto pochúťku doma?

Dostali ste chuť na pečené gaštany?

Gaštany umyte a nožom narežte po dĺžke do hĺbky pár milimetrov. Na hodinku ich nechajte namočené vo vode. Rúru nechajte predhriať na 220°C a šup s nimi na plech. Nezabudnite ich často kontrolovať, aby neprihoreli. Už upečené gaštany spoznáte vďaka popraskanej koži a tmavšej farbe.

Naše tipy: 

  • Lúpte ich ešte za horúca, pretože keď vychladnú, koža stuhne a lúpu sa oveľa ťažšie.
  • Ak ich chcete upiecť rýchlejšie, namočte ich pred pečením na niekoľko hodín do studenej vody. 

Prajeme dobrú chuť k mini bábovkám aj k pečeným gaštanom.