Francúzske zemiaky sú tradičné a obľúbené jedlo v mnohých slovenských rodinách. Receptúry sa líšia podľa rodinných tradícií. My sme pripravili tie najklasickejšie, so špekáčkami.

Slovenské francúzske zemiaky

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť. Potom ich očistíme a nakrájame na tenké kolieska.

  2. Päť vajec uvaríme natvrdo, schladíme a ošúpeme a nakrájame si ich na kolieska.

  3. Špekáčiky nakrájame na kolieska a opečieme ich na lyžici oleja.

  4. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Hlbší plech alebo zapekaciu nádobu vymastíme maslom. Poukladáme do nej polovicu zemiakov, posolíme ich a okoreníme. Na to navrstvíme opečené špekáčiky a plátky vajec. Zakryjeme druhou polovicou zemiakov, opäť osolíme a okoreníme.

  5. Smotanu prešľaháme s vajíčkom, osolíme, okoreníme a prelejeme povrch zemiakov. Zakryjeme alobalom a pečieme 20 až 30 minút. Potom alobal odstránime a pridáme nastrúhaný syr. Zapekáme ešte ďalších 10 minút, až kým sa syr rozpustí a nezapečie.

  6. Podávame nakrájané na jednotlivé porcie, napríklad s kyslou uhorkou, čalamádou. V lete s čerstvým listovým šalátom.
  7. Ak obľubujete francúzske zemiaky a ich variácie, máme pre vás niekoľko tipov na rôzne druhy zapekaných zemiakov. Obľúbený a dokonalý sýty recept na Zapekané plnené zemiaky s mletým mäsom máme pre vás tiež vo video recepte. Vyskúšajte ich ako my, s chutným a dobre ochuteným duseným hovädzím mäsom a horúcim zapečeným syrom.
  8. Zapekané zemiaky sa dajú pripraviť aj s kyslou kapustou a teda tak trochu viac po slovensky. Tu je teda recept na Zapekané zemiaky s kyslou kapustou.
  9. Zemiaky sú vynikajúce aj s hubami. Nechali sme sa inšpirovať slávnymi krémovými zapekanými zemiakmi „dauphinois“ a doplnili sme ich jemnými šampiňónmi. A urobili sme dobre. Je to výborné jesenné jedlo, ktoré vám prežiari deň. Na zapekané zemiaky potrebujeme len pár ingrediencií, základom sú dobré zemiaky a huby. K jemným šampiňónom môžete bez váhania pridať aj za hrsť čerstvých lesných húb, jedlo bude ešte lepšie a voňavejšie. Gratinované zemiaky, sú vhodné ako príloha, ale obstoja aj ako samostatné jedlo, napr. s kúskom chleba a kyslou uhorkou.

francuzske zemiaky