Francúzska cibuľová polievka – z lacnej suroviny luxusné jedlo
... cibuľa s francúzskym šarmom.
Ingrediencie
- 1 kg žltej cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička cukru
- Bouquet garni – zväzok byliniek – kúsok zelenej časti póru, 1 bobkový list, 2 stonky tymiánu, 2 stonky petržlenovej vňate
- 80 g masla (hľadajte v letáku BILLA)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 2 lyžice hladkej múky
- 100 ml suchého bieleho vína alebo vermútu
- 1 lyžička soli (ak požívame osolený vývar, soľ pridávame opatrne, podľa chuti)
- ½ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
- štipka kajenského korenia
- štipka mletého muškátového orieška
Na syrové bagety:
- 8 ks plátkov bagety
- 200-250 g nahrubo nastrúhaného výrazného syra napr. Gruyére, Comté alebo Bergkäse
Okrem toho:
- Polievkové misky vhodné do rúry
- Suroviny sú pre 4 osoby
Tipy podľa našej chuti:
- dajte si záležať, a použite dobrý vývar, víno aj syr. Bez toho to nebude to pravé.
- cibuľu sa snažte nakrájať na rovnako hrubé plátky, aby sa restovali rovnomerne, inak sa stane, že sa tenšie plátky počas restovania začnú páliť a zhorknú a tie hrubšie budú stále neprepečené.
- ak nemáme misky vhodné do rúry, môžeme syrové bagety zapiecť so syrom priamo na plechu a potom ich len vložiť do hotovej polievky.
Poznámka:
- “bouquet garni ”– sú v podstate polievkové bylinky zviazané do jedného balíčka, ktorý predá pokrmu chuť a následne je jednoduchšie ho z jedla vybrať a zahodiť, keď splnil svoj účel

Cibuľová polievka, alebo v origináli „Soupe à l’oignon” je klasikou francúzskej kuchyne. Francúzi nepochybne patria k najnáročnejším gurmánom na svete. Zároveň sú vyznávačmi jednoduchosti a striedmosti a zástancami kvalitných surovín pri varení a stolovaní. Aj táto jednoduchá, ale pritom chuťovo rafinovaná polievka je krásnym príkladom toho, ako sa z obyčajnej a lacnej suroviny dá pripraviť luxusné jedlo.
Francúzska cibuľová polievka – jednoduchá a pritom rafinovaná
Pri príprave je dôležité mať dobrý a silný hovädzí vývar a tiež nepodceňovať restovanie cibule. To by malo trvať aspoň 40 minút, aby cibuľa skaramelizovala a predala polievke hutnosť a chuť. Inak bude slabá a mdlá a to nechceme. Cibuľová polievka po francúzsky vás určite zahreje pretože sa podáva skutočne horúca.
- Pripravíme si väčší a širší hrniec, najlepšie liatinový alebo aspoň s ťažkým dnom.
- Cibuľu ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. V hrnci rozpustíme maslo s troškou olivového oleja, pridáme cibuľu a na strednom ohni pomaly restujeme za občasného miešania približne 10 minút.
- Potom priklopíme hrniec a necháme cibuľu dusiť 5 minút. Premiešame a opať na 5 minút prikryjeme a dusíme.
- Pokrievku stiahneme z hnca a pomaly za veľmi častého miešania necháme cibuľu zhnednúť a skaramelizovať. Bude to trvať približne 20 až 25 minút.
- Nakoniec do hrnca pretlačíme malý strúčik cesnaku a pridáme lyžičku cukru. Miešame ešte minútku.
- Do skaramelizovanej cibule prisypeme múku, chvíľu miešame, vlejeme víno a vložíme bylinky. Premiešame.
- Víno necháme úplne vyvariť, základ osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, štipkou kajenského korenia a muškátovým orieškom.
- Prilejeme vývar, privedieme k varu a zakryté pomaly varíme na slabšom ohni 30 minút.
- Medzitým pripravíme bagety. Rúru zohrejeme na 190 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň plátky bagety.
- Vložíme do rúry a pečieme 5-6 minút do zlata. Vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť.
- Keď je polievka uvarená, rúru prepneme na funkciu grilu. Štyri polievkové zapekacie misky naplníme horúcou polievkou, do každej na vrch položíme dva plátky bagety, bohato posypeme strúhaným syrom a misky uložíme na plech.
- Veľmi opatrne vložíme do rúry pod gril a zapekáme až sa syr roztopí a zapečie sa do zlatohneda.
- Opäť, veľmi opatrne vyberieme z rúry a okamžite podávame. Najlepšie na podšálke, ktorú vystelieme látkovým obrúskom. Podávame horúce a vychutnávame chuť Francúzska.
Súvisiace recepty

Hráškový krém a Feta

Zeleninová polievka s haluškami

Polievka z medvedieho cesnaku

Karfiolová krémová polievka
