Cibuľová polievka, alebo v origináli „Soupe à l’oignon” je klasikou francúzskej kuchyne. Francúzi nepochybne patria k najnáročnejším gurmánom na svete.  Zároveň sú vyznávačmi jednoduchosti a striedmosti a zástancami kvalitných surovín pri varení a stolovaní. Aj táto jednoduchá, ale pritom chuťovo rafinovaná polievka je krásnym príkladom toho, ako sa z obyčajnej a lacnej suroviny dá pripraviť luxusné jedlo.

Francúzska cibuľová polievka – jednoduchá a pritom rafinovaná

Pri príprave je dôležité mať dobrý  a silný hovädzí vývar a tiež nepodceňovať restovanie cibule. To by malo trvať aspoň 40 minút, aby cibuľa skaramelizovala a predala polievke hutnosť a chuť. Inak bude slabá a mdlá a to nechceme. Cibuľová polievka po francúzsky vás určite zahreje pretože sa podáva skutočne horúca.

Postup
  1. Pripravíme si väčší a širší hrniec, najlepšie liatinový alebo aspoň s ťažkým dnom.
  2. Cibuľu ošúpeme, rozpolíme  a nakrájame na tenké plátky. V hrnci rozpustíme maslo s troškou olivového oleja, pridáme cibuľu a na strednom ohni pomaly restujeme za občasného miešania približne 10 minút.
  3. Potom priklopíme hrniec a necháme cibuľu dusiť 5 minút. Premiešame a opať na 5 minút prikryjeme a dusíme.
  4. Pokrievku stiahneme z hnca a pomaly za veľmi častého miešania necháme cibuľu zhnednúť a skaramelizovať. Bude to trvať približne 20 až 25 minút.
  5. Nakoniec do hrnca pretlačíme malý strúčik cesnaku a pridáme lyžičku cukru. Miešame ešte minútku.
  6. Do skaramelizovanej cibule prisypeme múku, chvíľu miešame, vlejeme víno a vložíme bylinky. Premiešame.
  7. Víno necháme úplne vyvariť, základ osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, štipkou kajenského korenia a muškátovým orieškom.
  8. Prilejeme vývar, privedieme k varu a zakryté pomaly varíme na slabšom ohni 30 minút.
  9. Medzitým pripravíme bagety. Rúru zohrejeme na 190 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a poukladáme naň plátky bagety.
  10. Vložíme do rúry a pečieme 5-6 minút do zlata. Vyberieme z rúry a necháme mierne vychladnúť.
  11. Keď je polievka uvarená, rúru prepneme na funkciu grilu. Štyri polievkové zapekacie misky naplníme horúcou polievkou, do každej na vrch položíme dva plátky bagety, bohato posypeme strúhaným syrom a  misky uložíme na plech.
  12. Veľmi opatrne vložíme do rúry pod gril a zapekáme až sa syr roztopí a zapečie sa do zlatohneda.
  13. Opäť, veľmi opatrne vyberieme z rúry a okamžite podávame. Najlepšie na podšálke, ktorú vystelieme látkovým obrúskom.  Podávame horúce a vychutnávame chuť  Francúzska.