Focaccia recept: focaccia je taliansky slaný chlieb, podobný ako pizza. Ochucuje sa tradične olivami, rozmarínom, alebo sušenými paradajkami. Toto mäkučké kysnuté cesto potrebujete zvláčniť predovšetkým dobrým olivovým olejom. A na ňom nešetrite 🙂

Focaccia recept – nadýchaný slaný taliansky koláč

  1. Do väčšej misy dáme hladkú pšeničnú, alebo špaldovú múku a premiešame ju so soľou.

  2. V odmerke premiešame 4 dcl vlažnej vody s cukrom či medom a rozdrobeným droždím. Zamiešame vareškou, ale môžeme použiť aj ruku a droždie vo vode úplne rozpustiť. Do hladka vymiešaný kvások môžeme nechať chvíľu postáť a potom ho vlejeme do múky.

  3. Ručne vypracujeme cesto, ktoré je o niečo redšie, ako na pečivo alebo chlieb. Necháme na teplom mieste vykysnúť 45 až 60 min a „prelejeme ho“ do vyššieho plechu. Jemne ho roztiahneme po celom plechu.

  4. Cesto polejeme olejom a posypeme olivami a rozmarínom. Všetkými desiatimi prstami cesto „prehrabeme“, tak aby sme olej a olivy povtláčali a vnorili do cesta. Pečieme na 180 C cca 30 až 40 min.

  5. Podávame k letným šalátom, paradajkám a syrom a k poháru dobre vychladeného bieleho vína.