Fazuľová polievka s rezancami

Fazuľová polievka s rezancami je tradičná, poctivá, sýta a hrejivá zimná polievka. Odporúčame suchú fazuľu namiesto tej konzervovanej, vývar z nej dodá tú správnu chuť vášmu zimnému menu.

Postup
  1. Táto polievka sa najlepšie pripravuje v tlakovom hrnci, ušetrí vám to čas aj energiu.
  2. Fazuľu preberieme a namočíme na noc do studenej vody. Na druhý deň vodu zlejeme, fazuľu dáme do tlakového hrnca, pridáme celú neošúpanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku, celý petržlen a kúsok celeru.
  3. Pridáme štipku soli a sódy (oboje pomôže uvariť fazuľu rovnomerne) a kúsok saturejky či tymiánu (pomôžu nám s trávením ) a zalejeme čistou vodou. Približne liter a pol až dva litre.
  4. Tlakový hrniec uzatvoríme a od chvíle, keď sa natlakuje varíme približne 30 minút (podľa typu tlakového hrnca). Potom hrnciec necháme voľne vychladnúť a uvoľniť tlak.
  5. Ak varíme v obyčajnom hrnci, predĺžime dobu varenia na približne hodinu až dve. Fazuľa by sa mala variť na slabom ohni domäkka.
  6. Z uvarenej fazule vyberieme cibuľu, cesnak, petržlen a celer, už splnili úlohu, dali polievke chuť.
  7. Fazuľu potom pomocou naberačky preložíme do iného hrnca, nedávame úplne všetku vodu z varenia, ale len približne polovicu. Zvyšok dolejeme vodou, privedieme opäť k varu a do polievky pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, na kocky zemiaky, osolíme podľa chuti, a varíme ešte približne 15 minút.
  8. Medzitým si nachystáme zásmažku. Na masti speníme múku a necháme ju opiecť do svetlej zlatej farby, odstavíme a zamiešame červenú papriku. Vylejeme do polievky a necháme ešte 10 minút povariť.
  9. Na záver do polievky zamiešame nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a sušenú majoránku. Ak treba dochutíme soľou, prípadne mletým čiernym korením.
  10. Polievku podávame s uvarenými širokými rezancami.