Fašírka s vajcom je ten pravý recept, keď potrebujete navariť teplé jedlo počas týždňa. Recept na túto verziu obľúbenej fašírky vznikol náhodou, zo surovín v našej chladničke. Takzvaný „leftovers“ recept. Podarilo sa nám doň zakomponovať hlivu ustricovú.

Fašírka s vajcom je obľúbená v mnohých rodinách

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
  2. Začneme tým, že si ošúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak pretlačíme cez lis na cesnak.
  3. Hlivu ustricovú prípadne zbavíme nožíkom hrubších hlúbikov a prípadných nečistôt a nakrájame na veľmi jemno.
  4. Staršie pečivo namočíme v troche vlažnej vody, môžeme použiť aj mlieko.
  5. Do väčšej misy k bravčovému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a majoránku. Ďalej pridáme jedno celé vajce a namočené pečivo, ktoré predtým ešte vyžmýkame rukami. Pridáme aj nakrájanú hlivu ustricovú a všetko dobre, najlepšie rukami, premiešame.
  6. Hlivu môžeme samozrejme vynechať, my sme ju pridali, lebo sme chceli skúsiť niečo nové.
  7. Pekáč vymastíme trochou oleja alebo iného tuku a vysypeme strúhankou.
  8. Mäsovú zmes znova rukami rovnomerne rozprestrieme na dno pekáča, pokiaľ sa nám mäso príliš lepí na prsty, jednoducho ruky namočíme pod tečúcou studenou vodou a pokračujeme.
  9. Na vrch mäsovej zmesi vytlačíme za pomoci väčšej lyžice jamky, do ktorých neskôr, počas pečenia, dáme surové vajcia.
  10. Zmes dáme takto piecť do rúry asi na 25-30 minút, záleží od výšky mäsovej zmesi. Nakoniec do pripravených jamiek dáme surové vajcia a pečieme ešte asi 6 minút, pokiaľ chceme mať vajíčko navrchu namäkko, alebo 10 minút, pokiaľ chceme, aby bolo vajce natvrdo.
  11. Po upečení servírujeme napríklad so zemiakovou kašou a bohato sypané petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť.
  12. Večera v týždni sú pre nás dospelých väčšinou boj. Nejde o to, ako to uvariť, ale rozhodujúce je aj čo. Často sa nám hromadia zvyšky z predchádzajúcich dní. My sme sa ich pri tomto recepte snažili využiť a dopadlo to na výbornú. Buďte aj vy v kuchyni odvážni 🙂