Fašiangové šišky v tomto období ochutná rád každý. Fašiangy sa odjakživa spájajú s hodovaním, zábavou, karnevalmi a inými tradíciami. Patrí k ním dobré jedlo a typické fašiangové šišky. Čo región, to iný recept. Tu je ten náš aj s ovocnou penou.

Fašiangové šišky potešia každého… jednu si dať môžte 🙂

  1. Mlieko, lyžicu cukru a 2-3 PL múky rozmiešame spolu s droždím v miske na kašu a necháme prikryté nakysnúť. Ak máte doma teplo, bude to hotové za pár minút. Zmes znásobí svoj objem a na povrchu sa spravia bublinky alebo trhlinky.
  2. Žĺtky, vajce, vanilku, citrónovú kôru, maslo a kryštálový cukor premiešame metličkou, aby sa ingrediencie prepojili.
  3. Pridáme múku a nakysnutý kvások a vypracujeme hladké a nelepivé cesto. Prikryté utierkou ho necháme pol hodinu podkysnúť.
  4. Na jemne pomúčenej pracovnej doske cesto vyvaľkáme asi na 1 cm.
  5. Okrúhlou formičkou s priemerom asi 5 cm vykrajujeme šišky. Pripravené šišky necháme teraz prikryté utierkou podkysnúť asi hodinu. Pred pečením vtlačíme do šišiek priehlbinku, do ktorej potom nanesieme ovocnú penu.
  6. Do vysokej panvice nalejeme olej, ideálne by mal siahať do výšky aspoň 5 cm. Olej rozpálime na 160 -170 stupňov. Ak nemáte kuchynský teplomer, rozpáľte olej na plnom ohni a potom ho stíšte na minimum. Ak bude olej príliš horúci, šišky sa na povrchu rýchlo upečú, ale vo vnútri ostanú surové.
  7. Do oleja poukladáme šišky, stíšime oheň na minimum a prikryté pokrievkou pečieme asi 2 minúty. Potom šišky otočíme a v otvorenej panvici dopekáme z druhej strany 1-2 minúty.
  8. Vyberieme, necháme odkvapkať. Pred podávaním nanesieme do priehlbinky ovocnú penu.
  9. Ovocná pena: Do malého kastrólika dáme vodu a kryštálový cukor a bez miešania ich necháme variť. Pripravujeme si takto cukrový rozvar.
  10. Medzitým si do tuha vyšľaháme bielky s jahodovým lekvárom. Akonáhle je cukrový rozvar hotový, pomaly ho vlievame do bielkovej zmesi za stáleho miešania mixérom.
  11. Penu miešame ešte asi 5 minút do vychladnutia. Potom ju nanesieme na upečené a vychladnuté šišky.