Fantastická gaštanová roláda s mascarpone
... a krásnou lesklou čokoládovo-smotanovou polevou.
Ingrediencie
Suroviny na 1 roládu:
- 5 vajec (hľadajte v letáku BILLA)
- 120 g práškového cukru
- 50 g holandského kakaa
- 80 g polohrubej múky
- štipka soli
- 50 ml oleja
Náplň:
- 250 g mrazeného gaštanového pyré
- 200 ml smotany na šľahanie min. 33 %
- 250 g mascarpone
Na polevu:
- 80 g tmavej čokolády (čím tmavšia, tým lepšie)
- 80 ml smotany na šľahanie min. 33 %
- 40 g masla
Čerstvá mäta na ozdobu

Ak ste milovníkom gaštanov a sladkostí, táto gaštanová roláda je pre vás splnený sen. Najlepšie pravdaže chutia tie s doma pripraveným gaštanovým pyré, ale Billa ponúka výborné mrazené gaštanové pyré ako plnohodnotnú rýchlejšiu alternatívu (zloženie: viac ako 80 % gaštany, zvyšok cukor a aróma), je chuťovo vynikajúce a kedykoľvek pripravené na použitie. Ak ho skombinujete s lahodným mascarpone a kakaovou piškótou, zatočíte do rolády a polejete tmavou čokoládou, nemôže to dopadnúť zle 🙂 namiesto klasickej čokoládovej polevy som tentokrát použila čokoládovo-smotanovú polevu „ganache“, ktorá pri krájaní nepraská a zostáva krásne lesklá.
Výborná gaštanová roláda ku kávičke
Postup
- Rúru zohrejeme na 180 C°, plech na pečenie vyložíme papierom. Pripravíme si vlhkú utierku.
- Bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli takmer dotuha. Prisypeme práškový cukor a pokračujeme v šľahaní, až je sneh pevný a lesklý. Potom na najnižších otáčkach zašľahávame po jednom žĺtky.
- Do zmesi jemným pramienkom zašľaháme olej. Nakoniec do peny pomocou stierky zamiešame preosiatú múku a kakao.
- Cesto rozotrieme na pripravený plech a dáme piecť na 15-17 minút. Po upečení vyklopíme na vlhkú utierku a pomocou nej opatrne zrolujeme. Necháme dobre vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Rozmrazené gaštanové pyré dáme do misky a vidličkou roztlačíme. Pridáme mascarpone a ručným mixérom vymiešame do hladka, stačí 1-2 minútky, mascarpone by sa mohlo po dlhšom šľahaní zraziť. 200 ml vychladenej smotany tiež vyšľaháme dotuha a pridáme ku gaštanovému mascarpone. Metličkou ručne spolu spojíme do hladkého krému.
- Vychladnutý plát cesta opatrne rozvinieme. Natrieme krémom a znovu zarolujeme. Roládu zabalíme do alobalu a dáme minimálne na 3 hodiny vychladnúť a stuhnúť.
- Poleva ganache: v hrnci zohrejeme smotanu takmer k bodu varu. Stiahneme z plameňa, nalámeme do nej čokoládu a pridáme kúsky masla. Metličkou premiešavame až kým sa všetko nespojí do hladkého riedkeho krému. Touto polevou polejeme vychladenú roládu a dáme opäť na chvíľu do chladničky.
- Gaštanová roládu sa najlepšie krája vrúbkovaným nožom. Pri podávaní môžeme ozdobiť kopčekom šľahačky a lístkom mäty.
Súvisiace recepty

Slivkový koláč s makovou drobenkou
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 40 min

Nepečený čučoriedkový koláč
Čas prípravy: 45 min

Recept na domáce praclíky
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 20 min

Kefírová bublanina na leto
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 25 min

Ríbezľové cupcakes recept bez vajíčok
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 20 min