Exotické ovocie, v zime naše domácnosti osvieži vôňou aj farbou. Pre mnohých je dokonca symbolom zimy a zimných sviatkov. Ako každé ovocie, aj to exotické, obsahuje vitamíny a vlákninu. Pre dostatok vitamínu C kupujeme najčastejšie citrusy, alebo kivi.

Exotické ovocie je pre mnohých symbolom zimy

Tieto druhy ovocia by však mali byť spestrením našej stravy. Nemusia byť hlavným zdrojom vitamínov. Tie by sme mali čerpať aj v zime aj z domácich, sezónnych potravín. Je známe, že ovocie má najvyššiu výživovú hodnotu, keď sa zbiera dozreté a konzumuje bezprostredne po odtrhnutí. Ako teda využívať domáci „ovocný potenciál“ v zime? Na zimu je ideálne si ho uchovať sušením, zamrazením, alebo starým dobrým zaváraním. Aj takto uchované ovocie obsahuje dostatočnú dávku vitamínov.

Podľa niektorých odborníkov exotické citrusové plody ochladzujú organizmus, preto by sa mali vylúčiť hlavne v zime. Ak ich konzumujeme vo veľkom v zimných mesiacoch, organizmus sa ochladí a poklesne imunita. Toto však platí vo všeobecnosti o surovom a čerstvom ovocí. Preto je jeho účinok v lete dvojitý. Okrem prísunu vitamínov nás vysokým obsahom vody aj ochladzuje. V zime by sme preto mali zvážiť aj pitie ovocných šťiav alebo smoothie. Nie sú vhodné raňajky, tie by mali byť teplé, aby nás zohrali, podporili metabolizmus a naštartovali do nového dňa. Veľká dávka ovocia nás nielen ochladí, ale obsahuje aj mnoho jednoduchých cukrov, ktoré nie sú vhodné na lačno.

Kvalitné tropické ovocie nám samozrejme počas zimných dní obohatí organizmus o biologicky účinné látky, ako sú vitamíny a množstvo minerálov, nemusíme sa však spoliehať iba na ňho. Ak teda vy, či vaše deti milujete mandarínky, pomaranče, kiwi, či granátové jablká, určite si ich doprajte a potešte svoje jazýčky. Nepohŕdnite však ani slovenskými jablkami, hruškami, či marhuľovými, alebo slivkovými kompótmi. Teplé kompóty s extra dávkou škorice, nás vedia v zime zahriať viac ako čaj.

Foto: Archiv Cookučka a IMGS