Ak máte radi čerstvý domáci syr typu lučina, tento recept si určite zamilujete. Ukážeme si, ako z bieleho jogurtu pripraviť domáci syr Labneh a to bez špeciálneho náradia či syridla. Je to jednoduché a výborné. Na prípravu si nachystajte čo najkvalitnejší biely jogurt, aký zoženiete, bez prídavných látok a škrobu. V teplých letných dňoch to bude ako zázrak, natrieť si ráno na chlebík svoj vlastný čerstvý syr. Stačí jedna paradajka a skvelé raňajky sú hotové.

A na chlebík si natriete váš vlastný, čerstvý natierací syr

  1. Na domáci syr použijeme naozaj kvalitný hustý biely smotanový jogurt, bez zahusťovadiel a iných prísad. Ja som použila Clever biely smotanový jogurt 10% a Clever biely jogurt s bifidokultúrou 3,5 %. Obidva majú výborné zloženie, len mlieko a jogurtová kultúra. Nič iné by dobrý biely jogurt nemal obsahovať.
  2. Jogurt premiešame metličkou s lyžičkou soli.
  3. Na hlbšiu misku položíme husté a dostatočné veľké cedidlo a vystelieme ho čistým plátnom alebo utierkou.
  4. Do cedidla nalejeme jogurt a dáme do chladničky odkvapkať. Po pár hodinách vylejeme tekutinu a necháme ďalej v chladničke.
  5. Po 24 hodinách je syr jemný a krémový, môžeme ho preložiť do čistej nádobky a natierať na pečivo ako syry typu lučina, alebo použiť ako základ nátierky.
  6. Ak počkáme ešte ďalších pár hodín, dosiahneme hustejšiu konzistenciu a môžeme zo syra tvarovať guličky a nakladať ich do ochuteného olivového oleja.
  7. Na dno pohára nalejeme trochu kvalitného olivového extra panenského oleja. 1 lyžicu oleja si tiež rozotrieme do dlaní. Naolejovanými rukami tvarujeme zo syra malé guličky a opatrne ich kladieme do pohára, postupne dolievame olej, až kým je pohár plný a guličky sú ponorené. Do oleja môžeme pridať čili papričky, strúčik cesnaku, čerstvé bylinky, napr. rozmarín či sušené paradajky.
  8. Skladujeme ho v chladničke a spotrebujeme do týždňa. Čerstvý domáci syr bez oleja spotrebujeme najlepšie do 2 dní.
  9. Tip: do jogurtu môžeme pred odkvapaním zamiešať rôzne druhy byliniek, kvapku citrónovej šťavy, či pretlačeného cesnaku.