Sirup z miešaného ovocia jahôd a ríbezlí:
Domáci ovocný sirup
Miro Kubečka | 62 receptov
Sirup z miešaného ovocia jahôd a ríbezlí:
- 4 kg jahôd (hľadajte v letáku BILLA)
- 1kg červených ríbezlí, ktoré sa pridávajú pre lepšie želírovanie a zaujímavejšiu chuť
- 3 l vody
- 400 ml jabĺčneho octu
- na 1 kg ovocia 1 kg kryštálového cukru
Domáci ovocný sirup pripravte zo svojho obľúbeného ovocia. Ovocie môžete aj kombinovať, napríklad k sladkým jahodám sa hodia kyslasté ríbezle. Sirup z letného ovocia si uchová farbu, chuť a vôňu leta aj v počas zimy.
Domáci ovocný sirup je pýchou každej gazdinky
-
Vodu s octom prevaríme, a necháme vychladnúť.
-
Ovocie odstopkujeme, umyjeme a roztlačíme alebo rozmixujeme ponorným mixérom.
-
Zalejeme ho vlažnou octovou vodou a necháme odstáť 24 hodín na chladnom mieste.
-
Potom zmes precedíme cez sito. Pridáme cukor a dobre rozmiešame, aby sa rozpustil. Sirup zahrejeme k bodu varu a horúci ho nalievame žufankou cez lievik do vysterilizovaných fliaš.
-
Uzavrieme a necháme nastojato vychladnúť prikryté dekou do druhého dňa.
-
Sirup z broskýň a marhúľ robíme tak, že ovocie varíme a šťavu, ktorá z neho vzniká odoberáme a tú spracujeme, ako pri jahodách po precedení cez sitko.
-
Osvedčilo sa nám plniť sirup do ½ l fliaš, pretože kým sa sirup spotrebuje po otvorení nestihne kvasiť. Po otvorení skladujeme sirup v chladničke.