Možno to vyzerá trochu retro, ale povedzme si otvorene, však občas dostaneme chuť osladiť si život malým dúškom sladkého likéru? Vaječný likér alebo koňak kedysi nesmel chýbať doma na žiadne sviatky. Vedeli ste, že vaječný koňak si môžete veľmi jednoduchu pripraviť aj doma? Dokonca vám dáme návod na to, ako ho obmeniť na exotickú nôtu alebo ako mu dodať kávový nádych.

vaječný koňakDomáce likéry sa výborne hodia nielen na samotné pitie, ale aj na oživenie iných nápojov a dezertov.

Vaječný koňak

Na približne pol litra hotového likéru budeme potrebovať:

  • 4 čerstvé vaječné žĺtky, polovica vanilkového lusku, 100 ml mlieka, 100 ml šľahačkovej smotany, 100 g práškového cukru, 160 ml hnedého rumu.
  1. Najprv vyškriabeme vanilkové zrniečka z lusku a povaríme ich krátko spolu s mliekom, šľahačkou a polovicou cukru v hrnci.
  2. Odstavíme z ohňa a necháme zmes asi pol hodinu „dozrieť“. Po pol hodine zmes znovu prihrejeme a precedíme cez jemné sito.
  3. Žĺtky vyšľaháme nad parou mixérom spolu s druhou polovicou cukru v mise do peny. Dávame však veľký pozor, aby sa misa, v ktorej šľaháme, nedotýkala vody v hrnci a teplotu udržiavame na strednom stupni, aby sa vajcia varením nezrazili. Šľaháme dovtedy, kým zmes viditeľne nezačne tuhnúť. Vyšľahanú zmes necháme vychladnúť, potom primiešame rum. Odoberieme prípadnú penu a likér nalejeme do uzatvárateľných fliaš. Skladujeme v chladničke, dobre uskladnený likér vydrží zopár mesiacov.

 

Kávový likér

vaječný koňak

  • budeme potrebovať 1 dávku vaječného likéru podľa receptu vyššie, 3 lyžice instantnej kávy.
  1. Postup je zhodný ako pri príprave vaječného likéru s malou obmenou. Akonáhle je vaječná zmes vyšľahaná a sťahujeme ju z ohňa, pridáme instantnú kávu a riadne premiešame, aby sa káva úplne rozpustila. Potom zmes necháme vychladnúť, pridáme rum a uskladňujeme rovnako ako v predchádzajúcom prípade.

Mangový likér

Táto exotická verzia vám vystačí na asi 1,3 litra hotového likéru.

  • budeme potrebovať jednu vaječnéý koňak ako je popísané v prvom recepte, ale namiesto hnedého rumu použijeme biely rum. Ďalej si pripravíme jedno zrelé mango, 400 ml mangového alebo marakujového džúsu a 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy.
  1. Najprv si pripravíme vaječný likér z bieleho rumu. Na ovocnú časť ošúpeme a odkôstkujeme mango, nakrájame ho na malé kúsky, pridáme marakujový alebo mangový džús a citrónovú šťavu a spolu ich povaríme na slabom ohni, kým ovocie riadne nezmäkne. Potom ich ponorným mixérom rozmixujeme na pyré a necháme vychladnúť.
  2. Vychladnutú zmes premiešame s hotovým vaječným likérom. Skladujeme v chlade v uzavretej fľaši.

 

(spracované podľa časopisu Einfach Hausgemacht)