Na výsledný objem cca 3 litre:
Domáci kečup z jesennej záhrady
Miro Kubečka | 62 receptov
Na výsledný objem cca 3 litre:
- 3 kg zrelých mäkkých paradajok
- 10 kápií
- 10 stredne veľkých cibúľ (hľadajte v letáku BILLA)
- 10 stredne veľkých jabĺk
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 ČL celého korenia
- 1 ČL tymianu
- 3 ks bobkových listov
- 100 g trstinového cukru
- 50 g soli
- 1,5 dl octu
- ¼ ČL strúhaného muškátového orecha
Čaro domáceho kečupu je v domácom rituáli a v recepte, ktorý má každá rodina iný 🙂 Ak ešte nemáte svoj recept na domáci kečup, skúste sa inšpirovať tým naším.
Domáci kečup
-
Všetkú zeleninu a jablká na domáci kečup umyjeme. Papriky zbavíme jaderníkov, paradajkám vyrežeme tvrdú stopku a nakrájame. Cibuľu a cesnak ošúpeme a tiež nakrájame. Jablká zbavíme jaderníkov a nakrájame.
-
Zeleninu a jablká dáme spolu do hrnca a dusíme. Rozdusíme úplne do mäkka, až potom pridáme koreniny, cukor a ocot a dusíme ešte ďalších 30 minút.
-
Zmes odstavíme z ohňa a rozmixujeme. Následne prepasírujeme cez sitko, aby sme sa zbavili šupiek. Znova privedieme k varu a varíme, respektíve redukujeme do chvíle, keď sme spokojní s hustotou.
-
Ihneď plníme do čistých, nahriatych pohárov a zaviečkujeme. Potom fľaše s domácim kečupom obrátime dole hlavou a necháme pomaly vychladnúť prikryté dekou, alebo útierkou, aby teplota neklesala príliš prudko.