Kto by nepoznal kurací kebab – obľúbenú rýchlovku z orientálneho bistra. Vedeli ste, že  v krajinách svojho pôvodu predstavuje kebab pokrm z mletého mäsa, akúsi fašírku,  ktorá sa namotá na dlhú ihlicu a pripravuje  sa na grile? Ten kebab, ktorý poznáme z fast foodu je len jeden z mnohých druhov, tzv. doner kebab a dá sa veľmi ľahko pripraviť v domácich podmienkach. Až na to, že domáci je oveľa chutnejší!  Mám pre vás pripravený recept na domáci kebab s jogurtovým dresingom v originálnej pita placke. Je vynikajúci a uvidíte, že vaše deti si po ochutnaní na ten z fast foodu ani nespomenú.

Domáci kebab

Môj tip: my si doma k takto pripravenému kebabu robievame „ayran“, čo je turecký jogurtový nápoj – nebojte sa, žiadne tráviace ťažkosti nehrozia , práve naopak, jogurtový nápoj celé jedlo pekne odľahčí o osvieži vás.  Ayran si pripravíte jednoducho:  zmiešajte metličkou biely nesladený jogurt so studenou vodou do konzistencie nápoja.  Osoľte podľa chuti. Ayran sa v Turecku podáva k mäsovým pokrmom veľmi často. Tejto kombinácie sa naozaj nemusíte báť 🙂

Tip na servírovanie: kebab môžete namiesto placky podávať s dusenou ryžou a zeleninou ako prílohu.

Postup
  1. V miske  premiešame všetky suroviny na marinádu, ktorou zalejeme vykostené kuracie stehná.  Dôkladne premiešame, zakryjeme a dáme namarinovať noc do chladničky.
  2. Rúru zohrejeme na 220 °C. Veľký plech na pečenie potrieme olejom a rozložíme na ňom kuracie kúsky v jednej vrstve. Pečieme približne 30-40 minút, v polovici pečenia otočíme. Potierame výpekom. Na záver zapečieme pod grilom do zlata. Po upečení vyberieme kuracie kúsky na tanier a necháme chvíľu odpočinúť.
  3. Medzitým si pripravíme jogurtovo-cesnakový dresing a zeleninu na dokončenie: na dresing zmiešame biely jogurt, pretlačený cesnak, majonézu a osolíme podľa chuti. Paradajky a cibuľu nakrájame na tenké plátky, šalát nakrájame na tenké prúžky.
  4. Mäso si pomocou vidličky a ostrého noža nakrájame na tenké plátky. Ak chceme mäso ešte šťavnatejšie, výpek z mäsa zalejeme trochou horúcej vody a všetky výpečky zoškrabeme do malej panvice. Necháme zovrieť a zredukovať. Do panvice vložíme mäsa o necháme prehriať. Ochutnáme prípadne dosolíme.
  5. Vychladnuté placky naplníme mäsom, obložíme zeleninou a polejeme jogurtovým dresingom. Kto má rád pikantné, posype ešte drveným čili korením.

Pita chlieb:

  1. do väčšej misky nadrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a prilejeme teplé mlieko a vodu. Zakryjeme a necháme 10 minút postáť až sa objavia bublinky. Potom pridáme jogurt, olej a premiešame. Postupne prisypávame múku zmiešanú so soľou a vymiesime hladké cesto. Cesto má byť  po vymiesení jemne lepivé, podsypeme ho múkou a priamo v miske vyformujeme do bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
  2. Rúru si predhrejme na 240-250 °C najlepšie 30 minút pred pečením, musí byť poriadne horúca. Do rúry vložíme nahrievať aj veľký plech na pečenie.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a zľahka premiesime. Rozdelíme ho na 6 kúskov,  vyformujeme z nich bochníčky a tie necháme zakryté ešte 15 minút podkysnúť. Potom každý jeden prstami roztlačíme a následne rozvaľkáme na hrúbku 5 mm.
  4. Placky opatrne prenesiem na horúci plech do rúry (na 1 plech sa zmestia 3 kúsky). Pečieme kým sa nenafúknu a nezozlatnú – môže to trvať 5 -10 minút, záleží od vašej rúry, treba zostať v blízkosti rúry a sledovať ich.  Môžu sa rýchlo vysušiť, ak ich necháte v rúre pridlho. Ak sa vám to predsa len stane, po vybratí z rúry ich potrite vodou a dajte pod čistú utierku, naparením zmäknú.
  5. Keď pita chleby vychladnú, vrchnú časť narežte a sú pripravené na plnenie.