Keď chcete dopriať svojej rodine kráľovské raňajky, alebo výbornú desiatu do školy, či štýlové, ale tradičné pohostenie pre návštevu, prípadne chcete niekoho obdarovať  zaujímavým jedlým darčekom, siahnite po domácej paštéte a k nej si upečte domáci chlieb.

Skvelý domáci chlieb s ešte lepšou domácou paštétou

Príprava paštéty je jednoduchá, zaberie polhodinku z vášho času a výsledok je neprekonateľný! Keď k nej upečiete aj domáci chlieb, vaša rodina a priatelia vás budú zbožňovať ešte viac.

Postup
  1. Kuracie pečienky umyjeme  a dôkladne očistíme od nechcených častí.  V panvici zohrejeme olej a maslo, pridáme nadrobno nasekanú šalotku  a orestujeme do sklovita. Zvýšime teplotu a sprudka opečieme kuracie pečienky z každej strany. Teplotu znížime, podlejeme vínom a troškou vody, pridáme sušené bylinky, zakryjeme a dusíme asi 10 minút domäkka. Potom odkryjeme, necháme tekutinu uplne vypariť, pridáme smotanu a prehrejeme. Odstavíme.
  2. Ešte horúcu zmes preložíme do mixéra so sekacími nožmi. Osolíme a okoreníme.  Pri nízkych otáčkach nahrubo rozmixujeme. Potom otáčky zvýšime a postupne po kockách pridávame maslo. Každý ďalší kúsok masla pridávame až keď sa predchádzajúci takmer nevstrebe.  Keď použijeme 250 g masla, dostaneme po zatuhnutí chuťovo vyváženú a tuhú paštétu.  Ak chceme jemnejšiu konzistenciu, pridáme viac masla a po rozmixovaní ešte prepasírujeme cez jemné sito.
  3. Rozmixovanú zmes preložíme do menších pohárov či misiek a zalejeme vínnym želé.
  4. To si pripravíme tak, že do menšieho kastrólika nalejeme víno, pridáme cukor a zohrejeme (pozor,nesmie zovrieť).  Medzitým namočíme plátky želatíny do studenej vody a necháme napučať.  Následne vyžmýkame a pridáme k vínu, dobre rozmiešame aby sa želatína úplne rozpustila.
  5. Necháme mierne vychladnúť a zalejeme paštétu v nádobkách. Do želatíny môžeme opatrne vložiť pár vetvičiek tymiánu ak máme čerstvý.  Vložíme do chladničky a necháme zatuhnúť. Podávame napr. s domácim chlebom a kyslými uhorkami.
Domáci chlieb:
  1. Droždie, 200 ml vody  a med zmiešame v miske, zakryjeme utierkou a necháme vzísť kvások, trvá to asi 10 min. Medzitým si do veľkej misky nasypeme obe múky, soľ, rascu a ošúpané, najemno nastrúhané zemiaky.  Pridáme kvások a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Vodu pridávajte podľa savosti múky, ale 200 -250 ml by malo byť tak akurát.
  2. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste cca 2 hodiny vykysnúť. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, zapracujeme orechy a prekladaním vyformujeme bochník. Preložíme ho na jemne pomúčený plech, zakryjeme utierkou a necháme ešte asi 45 – 60 min. kysnúť.
  3. Rúru zohrejeme na 220 °C. Na dno rúry vložíme starší pekáčik.
  4. Do vykysnutého chleba  ostrým nožom urobíme rýchlo pár zárezov a opatrne vložíme do rúry.  Hneď vlejeme do horúceho pekáča asi ½ litra studenej vody.  Rýchlo zatvoríme dvierka a pečieme cca 30 -40 minút. Keď sa na chlebe vytvorí kôrka, pekáčik s vodou vyberieme a chlieb necháme dopiecť.