Domáce tagliatelle – cestoviny sú v našej rodine veľmi obľúbeným jedlom a siahame po nich často. Pripravujeme si ich na rôzne spôsoby. Prednosť pritom dávame ľahším omáčkam, ktoré neobsahujú smotanu. Špeciálne obľubujeme cestoviny s pestom, nielen tým klasickým zeleným (genovese), ale aj s tým červeným, ktorého základ tvoria sladké sušené paradajky. Pesto stačí doplniť o zeleninu, či mäsko podľa vášho výberu, použiť klasické kupované cestoviny a jedlo máte na stole raz-dva.

Domáce tagliatelle z múky a vajíčok z voľného výbehu

  1. Do mixéra s nožmi pridáme 200 g hladkej múky a dve vajcia z voľného výbehu. Asi 30 sekúnd mixujeme. Vznikne nám cesto, ktoré sa podobá na drobenku.

  2. Masu vyklopíme a asi minútu miesime na pevné, ale pružné cesto, do ktorého keď vtlačíme prst vráti sa do pôvodného tvaru. Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 30 minút.

  3. Cesto potom vyvaľkáme pomocou valčeka, prípadne (ako v našom prípade) použijeme strojček na cestoviny. Cesto nakrájame na max 1 cm hrubé tagliatelle. Ideálne je, keď majú okolo 6 mm.

  4. V hlbšom hrnci na olivovom oleji orestujeme na drobno nasekanú šalotku a strúčik cesnaku. Pridáme aj na malé kúsky nakrájané vykostené kuracie stehno. Pre vegetariánsku verziu je, samozrejme, možné mäso úplne vynechať. Osolíme, okoreníme, pridáme trochu chilli. Pridáme tiež sušené paradajky a polovicu pesta.

  5. Cestoviny minútu povaríme v dobre osolenej vode a preložíme do hrnca s omáčkou. Na cestoviny dáme zvyšok pesta a dobre premiešame. Pridáme tiež trochu vody, v ktorej sa varili cestoviny. Omáčka tak získa krémovejšiu konzistenciu.

  6. Na záver finálne dochutíme nastrúhaným parmezánom a píniovými orieškami. Na tanieri môžeme dozdobiť aj nadrobno nasekanou jarnou cibuľkou.

Pre viac chutných receptov navštívte našu stránku receptykulinarium.sk.