Tip 1: Pomer zemiaky/“>zemiakov, tvarohu a slaniny upravujte podľa vlastnej chuti, respektíve podľa toho čo máte najradšej na párancoch. Tip 2: Cesto je najlepšie pripraviť deň pred varením, alebo ho nechať v chladničke cez noc.
Domáce párance starých materí
Kulinárium Redakcia | 63 receptov
- 1 kg polohrubej múky
- 4,5 dl vody
- soľ
- zemiaky (hľadajte v letáku BILLA)
- tvaroh
- maslo
- slanina
Tip 1: Pomer zemiaky/“>zemiakov, tvarohu a slaniny upravujte podľa vlastnej chuti, respektíve podľa toho čo máte najradšej na párancoch.
Tip 2: Cesto je najlepšie pripraviť deň pred varením, alebo ho nechať v chladničke cez noc.
Dochutené na slano či na sladko predstavovali párance zdroj sacharidov a energie, čo bolo v časoch pred autami a prácou za počítačom najvyššou prioritou pri plnení obedára. Obživa našich starých materí sa dá ľahko pozmeniť na pochúťku so slovenským šmrncom.
Domáce párance – pochúťka so slovenským šmrncom
Hrubšie, tenšie, dlhé alebo krátke. Popustite uzdu prísneho a rýchleho varenia, zavolajte do kuchyne svoje deti a ukážte im čosi zo slovenského tradičného jedla. Určite je to recept, ktorý prináša spomienky na babky a dedinský chudobnejší život. Párance môžete dochutiť všetkým možným, či už slané sladké, so zemiakmi a slaninou alebo tvarohom. Stačí si vybrať a môžeme sa pustiť do prípravy.
- V mise vymieste múku so soľou a vodou. Cesto musí byť husté.
- Po vymiesení ho zabaľte do fólie a dajte na 15 minút do chladničky.
- Z cesta vytvarujte bochník, ktorý nakrájajte na tenšie plátky. Potom si jednotlivé plátky ponaťahujte v rukách a začnite od stredu „párať“ (nepoužívajte pri tom žiaden váľok).
- Ako prílohu dajte upiecť zemiaky v šupke.
- Takto napárané cesto vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou a varte, kým nevyplávajú párance na povrch, približne sedem minút.
- Potom párance vyberte a polejte olejom a maslom. Pomiešajte.
- Pridajte upečené roztlačené zemiaky aj so šupkou a navrch položte upraženú slaninu. Namiesto zemiakov môžete ako posýpku použiť tvaroh, ktorý osolíte alebo posypete cukrom.
Tradičná slovenská kuchyňa je úplný základ pre každého. My nie sme žiadnou výnimkou a pravidelne pre vás pripravujeme veľmi chutné a poctivé tradičné recepty plné lásky. Máte chuť na niečo tradičné? Kliknite sem a doprajte si dobrého jedla.