Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Tip 1: Pomer zemiaky/“>zemiakov, tvarohu a slaniny upravujte podľa vlastnej chuti, respektíve podľa toho čo máte najradšej na párancoch.

Tip 2: Cesto je najlepšie pripraviť deň pred varením, alebo ho nechať v chladničke cez noc.

Vrstva 1

Domáce párance starých materí

Kulinárium Redakcia | 63 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
parance
Ingrediencie

Tip 1: Pomer zemiaky/“>zemiakov, tvarohu a slaniny upravujte podľa vlastnej chuti, respektíve podľa toho čo máte najradšej na párancoch.

Tip 2: Cesto je najlepšie pripraviť deň pred varením, alebo ho nechať v chladničke cez noc.


Dochutené na slano či na sladko predstavovali párance zdroj sacharidov a energie, čo bolo v časoch pred autami a prácou za počítačom najvyššou prioritou pri plnení obedára. Obživa našich starých materí sa dá ľahko pozmeniť na pochúťku so slovenským šmrncom.

Domáce párance – pochúťka so slovenským šmrncom

Hrubšie, tenšie, dlhé alebo krátke. Popustite uzdu prísneho a rýchleho varenia, zavolajte do kuchyne svoje deti a ukážte im čosi zo slovenského tradičného jedla. Určite je to recept, ktorý prináša spomienky na babky a dedinský chudobnejší život. Párance môžete dochutiť všetkým možným, či už slané sladké, so zemiakmi a slaninou alebo tvarohom. Stačí si vybrať a môžeme sa pustiť do prípravy.

Postup
  1. V mise vymieste múku so soľou a vodou. Cesto musí byť husté.
  2. Po vymiesení ho zabaľte do fólie a dajte na 15 minút do chladničky.
  3. Z cesta vytvarujte bochník, ktorý nakrájajte na tenšie plátky. Potom si jednotlivé plátky ponaťahujte v rukách a začnite od stredu „párať“ (nepoužívajte pri tom žiaden váľok).
  4. Ako prílohu dajte upiecť zemiaky v šupke.
  5. Takto napárané cesto vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou a varte, kým nevyplávajú párance na povrch, približne sedem minút.
  6. Potom párance vyberte a polejte olejom a maslom. Pomiešajte.
  7. Pridajte upečené roztlačené zemiaky aj so šupkou a navrch položte upraženú slaninu. Namiesto zemiakov môžete ako posýpku použiť tvaroh, ktorý osolíte alebo posypete cukrom.

Tradičná slovenská kuchyňa je úplný základ pre každého. My nie sme žiadnou výnimkou a pravidelne pre vás pripravujeme veľmi chutné a poctivé tradičné recepty plné lásky. Máte chuť na niečo tradičné? Kliknite sem a doprajte si dobrého jedla.