Domáce ňoky s pestom a orechami
... zemiakové sýte domáce "ňoky"
Ingrediencie
Ňoky / Gnocchi:
- 1 kg zemiakov typ C (múčne!)
- 200-250 g hladkej múky 00
- 1 vajce
- 1 lyžica soli
Na podávanie:
- Parmezánu
- Vlašské orechy
- Pesto
- Štipka mletého čierneho korenia
- Roztopené maslo a šalvia

Domáce ňoky, gnocchi, či dokonca „ňokrle“ sú obľúbená dobrota. Základ je v zemiakovom ceste. K podávaniu už potom stačí jednoduché pesto, alebo len roztopené maslo a bylinky, či orechy.
Domáce ňoky ako sýté teplé jedlo s pestom, či orieškami
- Zemiaky uvaríme a po vychladnutí zemiaky ošúpeme. Pomelieme napríklad v mlynčeku na mäso, alebo pretlačíme.
- Po zomletí zemiaky osolíme a spojením s múkou a vajcom vytvoríme rukami alebo hnetacím mixérom hladké cesto.
- Cesto nehnetieme príliš dlho. Potom ho dáme na niekoľko minút odpočívať prikryté do chladničky.
- Dosku pomúčime múkou a z chladničky vezmeme polovicu cesta. Rukou ho rozvaľkáme na podlhovastý úzky valček pripomínajúci povraz. Ostrým nožom z neho odkrajujeme malé kúsky veľkosti polovice prstov a každý kúsok ešte zľahka stlačíme vidličkou.
- Plocha pod cestom musí byť neustále ľahko pomúčená, aby sa nám cesto nelepilo. Ak chceme ňoky (gnocchi) zamraziť, poukladáme ich na tácku, dáme do mrazničky a po niekoľkých hodinách dáme do uzatvárateľného vrecka. Rovnako postupujeme s prípravou zvyšného cesta.
- Keď máme ňoky hotové, dáme variť hrniec plný studenej osolenej vody. Do vriacej vody dáme variť ňoky a počkáme, kým nevyplávajú na hladinu. Je dobre do vody dať trochu olivového oleja, zabránime tak ich zlepeniu.
- Podávame ich s jednoduchým hotovým alebo domácim pestom z byliniek, orechov, parmezánu a oleja.
- Skvelo chutia aj poliate roztopeným maslom so stružlinami syra a s orieškami.
Súvisiace recepty

Smotanový perkelt z cíceru s kolienkami
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 10 min

Pečená zelenina a zemiaková kaša
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Šišky zo zemiakového cesta sladké aj slané
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 10 min

Zapekané cestoviny s hráškom
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 40 min

Marocká šošovica s mrkvou a korením
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 30 min