Domáce ňoky, gnocchi, či dokonca „ňokrle“ sú obľúbená dobrota. Základ je v zemiakovom ceste. K podávaniu už potom stačí jednoduché pesto, alebo len roztopené maslo a bylinky, či orechy.

Domáce ňoky ako sýté teplé jedlo s pestom, či orieškami

  1. Zemiaky uvaríme a po vychladnutí zemiaky ošúpeme.  Pomelieme napríklad v mlynčeku na mäso, alebo pretlačíme.
  2. Po zomletí zemiaky osolíme a spojením s múkou a vajcom vytvoríme rukami alebo hnetacím mixérom hladké cesto.
  3. Cesto nehnetieme príliš dlho. Potom ho dáme na niekoľko minút odpočívať prikryté do chladničky.
  4. Dosku pomúčime múkou a z chladničky vezmeme polovicu cesta. Rukou ho rozvaľkáme na podlhovastý úzky valček pripomínajúci povraz. Ostrým nožom z neho odkrajujeme malé kúsky veľkosti polovice prstov a každý kúsok ešte zľahka stlačíme vidličkou.
  5. Plocha pod cestom musí byť neustále ľahko pomúčená, aby sa nám cesto nelepilo. Ak chceme ňoky (gnocchi) zamraziť, poukladáme ich na tácku, dáme do mrazničky a po niekoľkých hodinách dáme do uzatvárateľného vrecka. Rovnako postupujeme s prípravou zvyšného cesta.
  6. Keď máme ňoky hotové, dáme variť hrniec plný studenej osolenej vody. Do vriacej vody dáme variť ňoky a počkáme, kým nevyplávajú na hladinu. Je dobre do vody dať trochu olivového oleja, zabránime tak ich zlepeniu.
  7. Podávame ich s jednoduchým hotovým alebo domácim pestom z byliniek, orechov, parmezánu a oleja.
  8. Skvelo chutia aj poliate roztopeným maslom so stružlinami syra a s orieškami.