Domáce grilážové rezy
... griláž je sladká vianočná klasika ...
Ingrediencie
- 250 g masla Billa
- 200 g zmesi orechov Billa (prípadne samostatné druhy orechov, podľa chuti) (hľadajte v letáku Billa)
- 2 hrnčeky cukru kryštál
- 1 zahustené sladené mlieko (Salko)
- 1 balenie tortových oblátok
- mliečna, alebo horká čokoláda na zdobenie

Grilážové rezy sú super rýchly tip na vianočné pečivo. Grilážové oblátky u nás doma však lepíme nielen na Vianoce. Vianočná verzia je s čokoládou ako vyššie komíniky. Počas roka ich deťom robím nižšie a krájam, ako domáce tatranky, napríklad do školy na desiatu.
Grilážové rezy sú zaručený úspech
- Začnime s orechmi, tie za pomoci mixéra pomelieme na drobno, väčšie kusy by sa zle krájali. Môžeme samozrejme použiť rôzne typy orechov, alebo v prípade alergie ich dokonca vynechať.
- Ďalej v hrnci s vodou na miernom ohni zahrejeme plechovku zahusteného mlieka, nechceme, aby vrelo, stačí keď uvidíme prvú bublinku.
- V ďalšom, trošku väčšom hrnci zahrejeme cukor, ktorý sa nám zahrievaním rozpustí a vznikne karamel. Keď sa cukor rozpustí pridáme zahriate Salko. S plechovkou samozrejme manipulujeme veľmi opatrne, je horúca. Miešame stále a začneme po kúskoch opatrne pridávať maslo, ktoré si nakrájame na menšie kúsky. Keď pridáme posledný kúsok masla, ktorý sa rozpustí, môžeme pridať zmixované orechy a dobre premiešame.
- Prvý plat si položíme na rovnú, trošku väčšiu tácku. S táckou sa totiž bude dobre manipulovať, kým zmes vytuhne, môžeme ale tiež použiť väčší plech.
- Na prvú oblátku navrstvíme vrstvu karamelovej zmesi, ktorú rovnomerne rozotrieme, následne pritlačíme ďalšou oblátkou. Systém niekoľkokrát zopakujeme, kým nepoužijeme všetky oblátky alebo karamelovú zmes.
- Hotová griláž by mala odpočívať v chlade, najlepšie cez noc. Nasledujúci deň ju môžete vrúbkovaným nožom nakrájať.
- Čokoládu na zdobenie si rozpustíme vo vodnom kúpeli. To znamená v miske položenej na menšom hrnci s trochou vody. Následne grilážové kúsky v nej namáčame, alebo ich polejeme, ako sa nám páči. Môžeme namočiť iba okraje, celú polovicu, alebo len ¼ koláčika. Jednotlivé kúsky potom necháme na mriežke, pod ktorou dáme samozrejme podložku, odkvapkať a stuhnúť.
- Chutia výborne len tak aj bez čokolády. Môžete hádať, ktoré deťom chutia najviac, samozrejme že tie namočené v čokoláde. Počas roka ich však deťom môžte urobiť nižšie a nakrájať, ako domáce tatranky, napríklad do školy na desiatu. Dobrú chuť
Súvisiace recepty

Recept na domáce praclíky
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 20 min

Kefírová bublanina na leto
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 25 min

Ríbezľové cupcakes recept bez vajíčok
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 20 min

Citrónový koláč s olivovým olejom
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 50 min