Domáce gnocchi sú výrazné a sýte jedlo, aké si jeseň žiada! Syrová omáčka z parmezánu a smotany je neodolateľná.

Domáce gnocchi v omáčke z parmezánu pohladia telo i dušu

  1. Zemiaky uvaríme v šupke s lyžicou soli domäkka. Necháme ich mierne zchladnúť a potom ich ošúpeme. Keď úplne vychladnú, nastrúhame ich najemno, alebo pretlačíme lisom a zmiešame s múkou a vajíčkom.
  2. Vypracujeme vláčne a hladké cesto. S múkou pracujeme opatrne, príliš veľa múky spôsobí, že budú gnocchi tuhé. Pracujeme svižne, zemiakové cesto má v povahe rednúť, ak sa s ním dlho pracuje.
  3. Hotové cesto hneď rozdelíme na niekoľko častí a z každého ušúľame valček s priemerom 2 cm.
  4. Nožom rozkrájame na zhruba 2 cm kúsky, ktoré môžeme vidličkou upraviť tak, aby mali zárezy. Alebo každý kúsok povaľkáme v ruke do guličky a potom vidličkou naznačíme zárezy.
  5. Uvaríme ich vo veľkom množstve osolenej vody, keď vyplávajú na hladinu, povaríme ich ešte 1 minútu a sú hotové.
  6. Dierovanou naberačkou ich vyberieme priamo do panvice s omáčkou, premiešame a podávame posypané mletým čiernym korením, pažítkou a drvenými orechami.
  7. Syrová omáčka:

  8. V panvici alebo širšom hrnci pomaly zohrievame smotanu, až k bodu varu. Po častiach pridávame najemno strúhaný parmezán a metličkou zašľahávame, až kým nedostaneme krémovú a hladkú omáčku. Ochutíme štipkou mletého muškátového orieška a mletého čierneho korenia.
  9. Parmezán strúhame vždy tesne pred prípravou omáčky, inak sa v smotane dôkladne nerozpustí, preto nepoužívame hotový strúhaný syr.