Domáce gnocchi v omáčke z parmezánu a smotany
... jesenné sýte jedlo, ktoré očarí rodinu, či návštevu
Ingrediencie
Gnocchi:
- 1 kg zemiakov typ C (múčne!)
- 200-250 g hladkej múky 00
- 1 vajce
- 1 lyžica soli
Na syrovú omáčku:
- 125 g vyzretého parmezánu
- 250 ml smotany na šľahanie 33 %
- Štipka mletého čierneho korenia
- Štipka mletého muškátového orieška
- Vlašské orechy
- Čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na podávanie

Domáce gnocchi sú výrazné a sýte jedlo, aké si jeseň žiada! Syrová omáčka z parmezánu a smotany je neodolateľná.
Domáce gnocchi v omáčke z parmezánu pohladia telo i dušu
- Zemiaky uvaríme v šupke s lyžicou soli domäkka. Necháme ich mierne zchladnúť a potom ich ošúpeme. Keď úplne vychladnú, nastrúhame ich najemno, alebo pretlačíme lisom a zmiešame s múkou a vajíčkom.
- Vypracujeme vláčne a hladké cesto. S múkou pracujeme opatrne, príliš veľa múky spôsobí, že budú gnocchi tuhé. Pracujeme svižne, zemiakové cesto má v povahe rednúť, ak sa s ním dlho pracuje.
- Hotové cesto hneď rozdelíme na niekoľko častí a z každého ušúľame valček s priemerom 2 cm.
- Nožom rozkrájame na zhruba 2 cm kúsky, ktoré môžeme vidličkou upraviť tak, aby mali zárezy. Alebo každý kúsok povaľkáme v ruke do guličky a potom vidličkou naznačíme zárezy.
- Uvaríme ich vo veľkom množstve osolenej vody, keď vyplávajú na hladinu, povaríme ich ešte 1 minútu a sú hotové.
- Dierovanou naberačkou ich vyberieme priamo do panvice s omáčkou, premiešame a podávame posypané mletým čiernym korením, pažítkou a drvenými orechami.
-
Syrová omáčka:
- V panvici alebo širšom hrnci pomaly zohrievame smotanu, až k bodu varu. Po častiach pridávame najemno strúhaný parmezán a metličkou zašľahávame, až kým nedostaneme krémovú a hladkú omáčku. Ochutíme štipkou mletého muškátového orieška a mletého čierneho korenia.
- Parmezán strúhame vždy tesne pred prípravou omáčky, inak sa v smotane dôkladne nerozpustí, preto nepoužívame hotový strúhaný syr.
Súvisiace recepty

Smotanový perkelt z cíceru s kolienkami
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 10 min

Pečená zelenina a zemiaková kaša
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Šišky zo zemiakového cesta sladké aj slané
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 10 min

Domáce ňoky s pestom a orechami
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 31 min

Zapekané cestoviny s hráškom
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 40 min