Výdatný dezert alebo naobľúbenejšie jedlo detí v školských jedálňach. Preste tak si všetci pamätáme obľúbené dukátové buchtičky. Pripravte si ich doma, kľudne aj do zásoby, a keď vás zaskočí moment, že neviete, čo dnes navariť na večeru, ľahko ho pomocou dukátových buchtičiek vyriešite.

Pripravte si dukátové buchtičky do zásoby

Dukátové buchtičky možno zamraziť a uchovať tak do zásoby. Vychladnuté buchtičky (bez krému) dáme do plastového sáčku, odsajeme vzduch a zmrazíme. V mrazničke vydržia 2-3 mesiace. V prípade potreby ich necháme roztopiť pri izbovej teplote, potom ich len na suchej panvici ohrejeme a zľahka opečieme a podávame s horúcim vanilkovým krémom.

Postup
  1. Polovicu mlieka nalejeme do väčšej šálky, pridáme 1 PL z odváženého cukru a kocku droždia. Všetko dobre rozmiešame, kým sa droždie nerozpustí a pri izbovej teplote necháme asi 10 minút podkysnúť.
  2. Oba druhy múk preosejeme do misy, pridáme bravčovú masť, štipku soli, kryštálový cukor. Do sypkej zmesi pridáme zvyšné mlieko, mlieko s droždím a mixérom vypracujeme hladké cesto, ktoré sa bude trochu lepiť. Cesto potom preložíme na pomúčenú dosku a ručne ho krátko premiesime, vrátime späť do misy, prikryjeme igelitovou taškou a necháme nakysnúť na dvojnásobný objem.
  3. Nakysnuté cesto rozdelíme na približne rovnaké časti, ktoré vyšúľame na valčeky dlhé ako plech, v ktorom ich budeme piecť.
  4. Plech zľahka vytrieme tukom, vyložíme papierom na pečenie a ukladáme naň tesne vedľa seba jednotlivé valčeky cesta. Každý jeden potrieme rozopeným maslom. Naukladané valčeky cesta potom priečne prerežeme a vytvoríme tak jednotlivé buchtičky. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 20 minút do zlatohneda.
  5. Na plnku si najprv vyšľaháme cukor a žĺtky, pridáme pudingový prášok a opäť všetko spolu vyšľaháme dohladka. Mlieko necháme zovrieť, potom ho prelejeme na pudingovo-žĺtkovú zmes a premiešame. Vlejeme späť do hrnca, v ktorom sme varili mlieko a povaríme do zhustnutia.
  6. Odstavíme z ohňa, primiešame lyžicu masla a týmto vanilkovým krémom polievame buchtičky. Rovno servírujeme.