Bagels sú obľúbené žemle z raňajkových bufetov. Ak ste sa už prejedli obvyklého pečiva, vyskúšajte niečo nové. Pravé „bagels“, ktoré sú po celom svete obľúbené nielen na raňajky.

Pravé bagels sú obľúbené po celom svete nie len na raňajky

  1. Do väčšej misy nalejeme vlažnú vodu a do nej rozdrobíme droždie, potom pridáme lyžicu cukru a dobre premiešame, až sa droždie úplne rozpustí. Misu prikryjeme utierkou a necháme kvások vzísť. Za cca 10-15 minút uvidíme, že droždie začalo rásť. Na vodnej hladine by sa mala utvoriť napenená „čiapka“.
  2. Medzitým v inej mise zmiešame múku so soľou. Ak chceme byť naozaj dôslední, múku môžeme ešte preosiať cez veľmi jemné sito. Vďaka tomu bude cesto, a teda aj pečivo, naozaj nadýchané. Ak ste to ešte neskúsili, dajte tomu šancu, určite budete milo prekvapení. Ja od istého času všetku múku preosievam.
  3. Keď je kvások vzídený, pridáme k nemu múku so soľou a hnetieme. Hnetieme niekoľko minút, ručne samozrejme o trochu dlhšie. Ak máme ale doma kuchynský mixér, určite ho využijeme. Po cca 10 minútach získame hladké, vláčne, nelepivé cesto, ktoré dáme do misy prikryté utierkou vykysnúť. Kysnúť bude cca hodinu. Keď cesto skoro zdvojnásobí svoj objem, môžeme pokračovať. Keď cesto začne klesať, stáva sa prekysnuté.
  4. Po vykysnutí z cesta vytvoríme cca 9 rovnakých častí, ktoré ručne vytvarujeme do hladkých gulí, ktoré následne rukami sploštíme a uprostred urobíme prstom dieru, ktorú trochu zväčšíme.
  5. Vo väčšom hrnci si privedieme vodu do varu a rúru zapneme na predhriatie na 215 stupňov Celzia.
  6. Do vriacej vody po jednom dáme bagely variť, z každej strany len 1 minútu. Po vybratí ich rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme ich z vrchu rozšľahaným vajíčkom a posypeme napr. makom.
  7. Plech potom dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 25 minút. Po upečení bagels necháme najskôr riadne vychladnúť a potom ich podávame podľa chuti napríklad obložené šunkou, syrom a zeleninou. Dobrú chuť !