Cigánska  pečienka je nám známa najmä z vianočných trhov a pouličných stánkov víkendových trhovísk.  Ak je pripravená dobre a z kvalitného mäsa, je to naozaj lahôdka. Lahodný, šťavnatý a krehký kus krkovičky v chrumkavej žemli s karamelizovanou cibuľou – povedzte, kam sa hrabú všetky burgre! 🙂  My si ju doma často pripravujeme na panvici priamo na grile a občas namiesto bravčového mäsa siahneme po kuracích vykostených stehnách. Jedlo je tak potom ľahšie, ale na chuti mu to neuberie. Dôležité je odstátie mäsa v mliečnej marináde, bude krehké a šťavnaté. No a nezabudnime na karamelizovanú cibuľu a ako osvieženie k hutnejšiemu jedlu som tentokrát pripravila  „hanácky“ šalát z typicky zimnej suroviny – červenej kapusty.

Cigánska pečienka z kuracích stehien a Hanácky šalát

Postup
  1. Mäso si umyjeme, osušíme a jemne naklepeme. Z oboch strán posolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Vložíme do misky, pridáme na plátky nakrájaný cesnak  a zalejeme mliekom tak, aby bolo mäso úplne ponorené. Natesno zakryjeme a dáme marinovať cez noc do chladničky.
  2. Vo veľkej panvici s ťažkým dnom zohrejeme bravčovú masť. Mäso vyberieme z marinády (cesnak odstránime) a postupne opečieme z oboch strán. Potom zakryjeme a dusíme do mäkka. Odokryjeme a necháme šťavu odpariť a mäso ešte opečieme do zlata.  Pokračujeme s ďalšou várkou mäsa. Prípadne podlievame trochou mlieka z marinády. Keď je všetko mäso opečené, vyberieme ho a udržiavame v teple. Do výpeku vložíme cibuľu nakrájanú na plátky, jemne posolíme a opekáme ju do mäkka a dozlatista.
  3. Žemle rozkrojíme a reznými stranami opečieme nasucho na panvici. Každú žemlu potrieme trochou horčice, položíme plátok mäsa a obložíme cibuľou.
  4. Podávame s nakladanou zeleninou alebo so šalátom:
  5. Červenú kapustu očistíme od nepekných vrchných listov, odstránime hlúbiky a nakrájame na jemné prúžky. Vložíme do väčšej misky, pridáme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, posolíme, okoreníme, ochutíme cukrom a octom. Poriadne premiešame a necháme pár minút postáť. Nakoniec zamiešame kyslú smotanu a majonézu. Šalát necháme v chlade aspoň 1 hodinu odstáť, aby sa prepojili chute.