Určite každý z nás pozná dobré rady a nápady, ktoré využíva v kuchyni a berie ich ako samozrejmosť. Ako napríklad to, že oxidáciu ošúpaných zemiakov zastavíme tým, že ich zalejeme studenou vodou. A keďže dobrých rád nikdy nie je dosť, spísali sme aj ďalšie rady, ktoré sa vám v kuchyni môžu zísť 🙂

Ovocie a zelenina:

  1. Ak chcete aby paradajky nezhnili, tak ich skladujte stonkou nadol. Tým zabezpečíte aby cez miesto, kde bola stonka vchádzal do paradajky vzduch a vlhkosť. Ich životnosť predĺžite aj skladovaním pri izbovej teplote namiesto skladovania v chladničke.
  2. Banány budú černieť pomalšie, keď ich konce zabalíte do potravinovej fólie alebo alobalu. Etylénové plyny sa vďaka obalu uvoľňujú pomalšie, čím sa spomalí aj ďalšie dozrievanie.
  3. Nedozreté broskyne, mangá či papáje dozrejú rýchlejšie keď ich zabalíte do papierového vrecka alebo novín.
  4. Pravdepodobne viete, že nakrájané jabĺčko, hruška alebo iné ovocie nezoxiduje pokiaľ ho pokvapkáte citrónovou šťavou. Platí však aj to, že nezhnedne, ak ho pokvapkáte zmesou medu a vody (v pomere jedna časť medu a dve časti vody).
  5. Ako jednoducho odkôstkujete čerešne? Tak, že položíte čerešňu na fľašu a ázijskou paličkou pretlačíte kôstku cez čerešňu do fľaše.
  6. Vnútornú bielu tuhú časť jahôd odstránime slamkou. Zospodu ju vtlačíme naprieč jahodou. Ak na jahode zostanú nejaké lístky, dodatočne ich odstránime.
  7. Na vyberanie semienok z tekvice použite naberačku na zmrzlinu. Naberačka má ostrejšie hrany ako lyžica, preto sa semienka budú od tekvice oddeľovať jednoduchšie.
  8. Jemnú „kôru“ zo zázvoru jednoducho ošúpete obyčajnou lyžicou.

Vajíčka:

  1. Ak vám pri rozbíjaní vajíčka spadne kúsok škrupinky do misky vyberte ho väčším kúskom škrupinky.
  2. Pri varení celého vajíčka zabránite jeho prasknutiu pri vkladaní do vody, keď do škrupinky pred varením urobíte hrubšou ihlou malú dierku.
  3. Pridaním sódy bikarbóny alebo octu do vody, v ktorej varíte vajíčka zabezpečíte, že sa budú šúpať ľahšie.

Ďalšie potraviny:

  1. Mäkké syry ako kozí syr či brie porcujte dentálnou niťou bez príchute.
  2. Ku syrom sa hodí víno, a to schladíme tým, že doň vložíme pár zmrazených bobuliek hrozna. Hrozno vínko nezriedi tak ako voda a neskôr ho môžeme zjesť 🙂
  3. Ako napeníte mlieko na kávu bez napeňovača? Potrebujete na to uzatvárateľný pohár. Do pohára nalejeme mlieko (nie viac než do polovice), pohár zatvoríme a trasieme ním kým mlieko nezdvojnásobí svoj objem. Pohár otvoríme, dáme do mikrovlnnej rúry na 30 sekúnd a mliečna pena do kávy je hotová.

Bonusový tip:

  1. Potravinová fólia sa bude používať jednoduchšie ak ju budete uskladňovať v chladničke.

 

A na záver ešte jeden tip pre milovníkov kávy. Počas horúcich letných dní si určite dáte radi ľadovú kávu. Káva zostane rovnako koncentrovaná ak si do nej vložíte namiesto kociek ľadu kocky zmrazenej kávy 🙂

Ľubomíra Molnárová

Zdroj foto: dreamstime.com