Dip z pečeného karfiolu a Feta syr
... krémové a chutné ...
Ingrediencie
- 1 karfiol (hľadajte v letáku Billa)
- 4 lyžice olivového oleja
- ½ lyžičky rímskej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 3 až 4 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 115 g balkánskeho syra Billa
- 115 g gréckeho typu jogurtu Billa
- Šťava zo ¼ citróna
- Na ozdobu trocha olív, poprípade pažítky alebo iných byliniek a chili

Letnú večeru s pohárom bieleho vína máme radi všetci. Že by do nej mohol patriť karfiol? Som si istá, že dip z pečeného karfiolu si zamilujete. Kto by to povedal, že pečený karfiol bude skvelým doplnkom k „fancy“ večeri.
Dip z pečeného karfiolu
- Rúru si predhrejeme na 220 °C. Čerstvý karfiol zbavíme okvetných zelených listov a tiež strednej stonky, ktorá sa nachádza uprostred.
- Ďalej ho pokrájame na menšie kúsky a / alebo ho rozoberieme na menšie hlavičky a ružičky. Nemusíme používať nôž postačí nám holé ruky.
- Kúsky karfiolu vyložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pridáme cibuľu, ktorú si predtým samozrejme olúpe a môžeme ju aj pokrájať na menšie kúsky. Pridáme olúpané strúčiky cesnaku, všetko zalejeme olivovým olejom, zľahka osolíme okoreníme a nezabudneme pridať rímsku rascu.
- Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi tak 25 min. Karfiol cibule cesnak nám krásne zo zlatnúť. Po vybratí z rúry karfiol spolu so všetkým čo na plechu bolo vložíme do mixovacej nádoby k tejto upečenej zmesi ešte pridáme grécky jogurt balkánsky syr a šťavu zo ¼ citróna. Všetko dohladka zmixujeme, pokiaľ to bude nutné mixujeme tak dlho až nám vznikne krásne hladký dip. Dip po mixovaní ešte samozrejme ochutnáme a prípadne dokoreníme soľou, čiernym korením alebo citrónovou šťavou.
- Dip servírujeme v hlbšej miske, ozdobený nakrájanými olivami, bylinkami, spolu s čerstvým pečivom. Prajem dobrú chuť.
- Ďalšie tipy na vegetariánske jedlá si môžete pozrieť vo foto receptoch, alebo dokonca video receptoch v sekcii Vegetariánske jedlá. Vyprážané šampiňóny sú jeden z najobľúbenejších zeleninových receptov. So syrovým dipom budú obzvlášť lákavé. Nebudete používať klasický trojobal, takže to bude rýchle a jednoduché. Ak môžete použite panko strúhanku. Je vyrobená výlučne bez kôrky a okraja, teda je jemnejšia a chrumkavejšia.
- Vegetariánske skvelé syrové lasagne sú presne to jedlo, v ktorom mäsko nikomu nechýba. Obľúbené syrové lasagne sú pripravené podľa originálneho receptu aj s bešamelovou omáčkou a parmezánom, ktoré tomu jedlu dodajú vláčnosť, hebkosť a tú pravú chuť.
Súvisiace recepty

Cuketové krokety
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Turecké vajíčka v bylinkovej majonéze
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 3 min

Vegánsky burger – stačí, ak máte radi dobré veci
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Zapekaný baklažán so syrom na taliansky spôsob
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 60 min

Hlivový perkelt, osvedčený bezmäsitý recept
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min