Deti v kuchyni? Áno, dokonca v každom veku. Maličké deti budú môcť ochutnávať a tráviť čas s mamou, väčšie sa niečo priučia a pomôžu. A tí „násť“roční sa už môžu postarať o prípravu jedla pre celú rodinu, ak je to nevyhnutné. Deti sú v kuchyni zvedavé a odvážne a veľa vecí dokážu sami a s chuťou. Spoznávajú tu svet chutí a vôní, učia sa pripraviť vlastné jedlá a tvoria si predstavu o zdravom tele, živote a svete.

Deti v kuchyni by mali byť vítané a mali by vedieť aj priložiť ruku k dielu

  1. V rodinách sa opäť začína viac variť, pretože je to nevyhnutnosť. Spoločné jedlo a jeho príprava má okrem nutričnej hodnoty aj spoločenskú, rodinnú a zážitkovú hodnotu. Samozrejme, že je viac neporiadku aj to zaberie viac času, keď k vareniu pustíme deti, ale je to neoceniteľná investícia. Budú sa vedieť postarať o seba a pomôcť nám, keď to potrebujeme. Polotovary nám šetria čas, keď sme v časovej núdzi, nie sú určené na každodennú konzumáciu. Keď nestíhame mali by sme do prípravy jedla zapojiť naozaj aj svojich potomkov.
  2. Deti sa môže podieľať aj na tvorbe menu. Jednoduché polievky, cestoviny a prípravu šalátov, či sendvičov zvládnu už aj „prvostupniari“. Najlepší začiatok je spoločne strávený čas v kuchyni. Požiadajte deti, aby vám pomohli s čistením a krájaním zeleniny na prípravu polievky, či pečenú zeleninu. Môžete pritom prebrať aj zlomky. Postupne im asistujte vy pri príprave ich obľúbených jedál, ako palacinky, či lievance. Skúste verziu na slano. Experimentujte s dresingami a plnkami. Skúste čerstvé krémové syry, strúhanie tvrdého syra a pod. Jednoduché omáčky a krémové polievky ako je paradajková, brokolicová, alebo mrkvová vaše deti celkom iste zvládnu.
  3. Vhodné sú aj vegetariánske fašírky z uvarenej strukoviny alebo fašírky z mixovanej zeleniny s pridaním ovsených vločiek a vajíčka.
  4. Pri menších deťoch nejde až tak o recepty, ako o kontakt s potravinami, možnosť pochytať si rôzne zeleniny, ochutnať a slobodne sa rozhodnúť…“toto mi chutí a toto nie“. U menších detí nejde o to naučiť ich variť, je to skôr o zoznamovaní sa so surovinami. Dostanú priestor dotýkať sa jedla, mať z neho radosť, majú možnosť v kuchyni aj rozhádzať, pripraviť jedlo podľa seba. Nekontrolujeme ich, nechávame ich ochutnávať, nech samy prídu na to, čo im chutí. Deti sú niekedy prekvapené, že niektoré bylinky sa jedia, aj z toho, čo všetko je jedlé, že môžu ochutnať surový karfiol či surovú brokolicu.
  5. Nechajte ich podieľať sa aj na dekorovaní jedla a jeho podávaní a veľa ich chváľte. Na dekorovanie sú nádherné čerstvé bylinky, farebné a chrumkavé klíčky. V lete sú zážitkom pre jazýček, ale aj oko a čuch aj jedlé kvietky. Napríklad ovocné kvietky sú takmer všetky jedlé a krásne sa nimi dekorujú dezerty, ale aj ovocné a zeleninové šaláty.