Naše i detské chute sa tiež menia so zmenou ročného obdobia. Keď nám v zime na desiatu, alebo ako denný „snack“ chutil rožok s maslom a so šunkou, alebo čokoládové palacinky, na jar a v lete budeme mať chuť skôr na misku chladného ovocia, osviežujúcej ovocnej drene alebo pohár tyčiniek z mrkvy, uhorky či voňavého stopkového zeleru.

So zmenou sezóny prichádza i zmena chutí

Keď už niekedy nevieme vymyslieť, čo na desiatu, je dobré si uvedomiť, že rovnako ako my, aj deti môžu desiatovať podľa ročnej sezóny, rastového obdobia, športových výkonov, či školského alebo rodinného stresu. Teraz sa však venujme sezóne. Aj pre nás je v teple príjemnejšie zobkať vychladené hrozno, alebo voňavé, v tomto období už aj slovenské jahody ako rožok s maslom izbovej teploty. Aj čaro čokoládových, lekvárových, či krémových palaciniek, alebo sušienok končí pri teplotách nad 18 stupňov Celzia.

Desiata pre malých aj veľkých

A tak teda popustime uzdu svojej fantázii, chuti a baliacej technike a začnime si pomaly pripravovať balíčky, krabičky, tégliky, či poháriky plné ovocia, zeleniny. Na výber je toho mnoho od redkvičiek, mrkvičiek, malých uhoriek nakladačiek, cherry paradajok až po menej štandardné kvetinky surového karfiólu, či brokolice, alebo tyčinky stopkového zeleru. Keď si k tomu prihodíte „trs“ čerstvej pažítky, či pár lístkov bazalky a napríklad ražné krekry, alebo kocky tvdrého syra, budú vám kolegovia závidieť. Inšpirujte sa navzájom aj v rodine.

Deti radi chrúmu a zelenina chrúme.

Deti majú radi sladké a ovocie je sladké.

Z tohto pravidla vyťažte maximum a skúšajte čo všetko by mohlo zachutiť i vaším deťom na školskú desiatu. K ovociu môžete pribaľovať do zvlášť krabičky oriešky, cornflaky, alebo si pripraviť sem tam obľúbené smoothies.

O jednotlivých pozitívnych účinkoch ovocia a zeleniny sa nám sem ani nevojde napísať. Ale napríklad jedna stredne veľká mrkva má určite dennú dávku vitamínu A a tiež je bohatá na vlákninu. Jablká obsahujú veľa pektínu teda rozpustnej vlákniny, množstvo antioxidantov, ktoré znížujú škody spôsobené cholesterolom. Sú tiež dobrým zdrojom vitamínu C. Hrušky majú zase vysoký obsah draslíka a tiež Céčko. Drobné lesné a záhradné ovocie, ktoré bude postupne v sezóne prichádzať na radu je majstrom na antioxidanty. Všetko ovocie a zelenina má navyše vysoký obsah vody, čo sa na jar a v lete, keď máme obzvlášť dbať na pitný režim, naozaj hodí.

Dôležitý je však aj zdroj ovocia a zeleniny.

U nás už existuje relatívne veľká sieť biopotravín a bio pestovateľov. Najkvalitnejšie asi obídeme vo vlastnej záhrade. Pozor aj na kúpu ovocia u predajcov na trhoviskách. Práve ovocie a zelenina predávané na trhoviskách nepodliehajú dôslednej kontrole, preto je dobré, keď predajcu trochu spoznáte a pozorujete produkty u ňho zakúpené, aby ste vedeli časom získať dôveru.

ID 116158771 © Anna Bortnikova | Dreamstime.com

ID 99830879 © Yulianny | Dreamstime.com

ID 121447983 © Sonyakamoz | Dreamstime.com