Šťavnatý cviklový koláč bez múky
... šťavnatý, vláčny a príjemne sladký.
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g uvarenej cvikle
- 20 g čerstvého nastrúhaného zázvoru
- 1 ČL vanilky
- 90 g kukuričnej múky / polenty
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 1/2 ČL mletej škorice
- 150 g mletých vlašských orechov
- šťava a kôra z 1 citróna
- 4 vajcia
- 130 g trstinového cukru
- 150 ml olivového oleja
Na polevu a ozdobenie:
- 100 g práškového cukru
- 3 ČL citrónovej šťavy
- cviklové lupienky na ozdobu a škorica na posypanie
Náš tip:
- Ako si cviklový koláč bez múky okrášliť prírodným farbivom. Do polevy pridajte namiesto 1 ČL citrónovej šťavy šťavu z cvikly. Poleva sa vám nádherne zafarbí do bledoružova a vášmu koláču tak dodá „nový šat“.

Cviklový koláč bez múky, ktorý vám dnes predstavujeme, je zdravšou alternatívou maškrtenia. Tak sa doň pustime.
Cviklový koláč bez múky
Aj vy ste už prepadi najnovšiemu trendu? Zelenina v sladkom pečení je novým hitom. Prekvapí vás, ako vie dodať koláčom prirodzene sýtu farbu, zvláčni cesto, ktoré je vďaka nej šťavnatejšie a zároveň koláč príjemne osladí.
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a do okrúhlej tortovej formy s priemerom asi 20 cm dáme na dno papier na pečenie.
- Uvarené cvikle ošúpeme, nakrájame na drobné kúsky a ponorným mixérom zmixujeme na pyré. Dávame si pozor, pretože silne farbia (odporúčame použiť jednorazové rukavice).
- Pridáme nastrúhaný zázvor, vanilku, kukuričnú múku, kypriaci prášok, škoricu, citrónovú šťavu a kôru a orechy. Všetko dobre premiešame do hladkej zmesi.
- V čistej a suchej mise vyšľaháme do penista trstinový cukor so žĺtkami a postupne primiešavame cviklovú zmes.
- Nakoniec vyšľaháme bielky do tuha a gumenou varechou ich jemne vmiešame do pripravenej zmesi tak, aby sme zachovali čo najviac našľahaného objemu a vzduchu.
- Po dopečení necháme tortu úplne vychladnúť.
- Na polevu vymiešame do hladka preosiaty práškový cukor a citrónovú šťavu, polejeme ňou tortu a polevu necháme uschnúť.
- Ozdobíme trochou mletej škorice a cviklovými čipsami (Cviklové chipsy – jednu cviklu nakrájame na 1 mm plátky a sušíme v pootvorenej rúre pri 150 stupňoch asi 50 minút.)