Hummus je tradičné jedlo,ktoré má mnoho variácií a obmien. Objavuje sa na tanieri mnohých národov, asi najviac Izraelu, Maroka, Egypta a takmer celého Blízkeho východu.

Hummus s množstvom variácií

Ponúka sa ako predjedlo, ale aj ako hlavné jedlo, kedy sa podáva so zeleninou a tradičnými plackami, chlebíkmi Naan alebo Pitta chlebíkmi. Pripravte si s nami na vitamíny bohatý cviklový hummus a tradičné indické chlebíky Naan.

Postup
  1. Cviklu uvaríme do mäkka, cca 45 min až 1 h. Necháme ju vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na štvrťky.
  2. Všetky suroviny vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemno. Podľa chuti ešte hummus doladíme.

Hummus určite zvládne pripraviť aj začiatočník, pre prípad, že si na chlebíky netrúfnete alebo jednoducho nemáte dosť času, Billa ponúka hotové pitta chlebíky, ktoré stačí pred podávaním iba ohriať na suchej rozpálenej panvici.   

Indické chlebíky Naan

Postup
  1. V hlbokej miske zmiešame múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a do prostriedku urobíme jamku, do ktorej vlejeme vlažné mlieko a olej.
  2. Na pracovnej doske zo zmesi ručne vypracujeme lepkavé cesto. Ak sa cesto príliš lepí, pridáme ešte trošku múky. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a nastavíme si grillovací mód. Cesto rozdelíme na 4 väčšie alebo 5 menších rovnakých častí a každú guličku rozvaľkáme na oválnu placku (cca 15 cm v priemere).
  3. Placky uložíme na olejom potretý alobal a pečieme 1-2 minúty, kým sa na hornej ploche nevytvoria hnedé bubliny. Potom placky otočíme a pečieme z druhej strany ďalšie cca 2 minúty.
  4. Počas pečenia dávame na chlebíky pozor aby nám nezhnedli a nezhoreli. Hneď po upečení zabalíme chlebíky do utierky aby zostal teplý.
  5. Pred podávaním ho môžeme potrieť kúskom masla. Podávame s cviklovým hummusom.

Prajeme dobrú chuť!