Leto, to nie je len uhroková sezóna, ale aj cuketová.  Záhradkári to poznajú, keď začnú rodiť cukety, každá rada na ich spracovanie je dobrá. Našťastie je to variabilná zelenina, ktorá chutí výborne v plackách, v prívarkoch, zapekaná, grilovaná, dokonca sa dá zakomponovať do sladkých koláčov. A skúsili ste už cuketový šalát?

Cuketový šalát – vyskúšajte aj najemno nastrúhanú baby cuketu

Najlepšie chutia mladé jemné cuketky, ktoré môžeme konzumovať aj surové. Čím sú staršie a väčšie, tým strácajú svoju sladkú jemnú chuť. Na náš šalát sa hodia práve mladé a chrumkavé kúsky. Keď teda mate nadbytok cukín a omrzeli vás už placky či prívarky, vyskúšajte tento ľahký a predsa sýty cuketový šalát.

Postup
  1. Papriky umyjeme a na niekoľkých miestach prepichneme nožom. Dáme na plech a vložíme do rúry na 200 °C pod gril. Papriku grilujeme z každej strany až je celá takmer čierna.
  2. Vyberieme a vložíme do misky, zakryjeme fóliou alebo vložíme do plastového vrecka. Necháme vychladnúť asi 20 minút. Potom vyberieme, stiahneme čiernu šupku a odstránime semienka. Nakrájame na tenké prúžky.
  3. Žlté cukety nakrájame na polcentimetrové plátky a potrieme z oboch strán olivovým olejom.
  4. Grilovaciu panvicu zohrejeme a plátky na nej z každej strany opečieme do zlata. Vyberieme na dáme bokom k paprike.
  5. Z mäty, bazalky, orieškov, parmezánu a syra vymixujeme hladké pesto, ochutíme citrónovou šťavou, mletým čiernym korením a ak treba aj soľou.
  6. Na tanier naservírujeme kúsky grilovanej cukety a papriky, osolíme a okoreníme. Škrabkou na zemiaky nakrájame tenké plátky zelenej baby cuketky a tiež pridáme na tanier.  Na vrch nadrobíme kozí alebo ovčí syr a pokvapkáme pestom.  Môžeme pre efekt ozdobiť jedlými kvietkami alebo bylinkami.