Cuketové špagety sú „raw“, teda tepelne neupravené čerstvé zeleninové špagety.  Z týchto tzv. „Low Carb“ špagiet nepriberiete, pretože zelenina obsahuje málo sacharidov. S ochuteným a do chrumkava opečeným tofu je to chutný, zdravý a veľmi populárny recept.

Raw cuketové špagety s  tofu v medovo-zázvorovej marináde s čiernym sezamom

  1. Cukety dobre umyjeme, mrkvu ošúpeme. Všetku zeleninu pozdĺžne nakrájame na tenučké dlhé rezance pomocou špeciálnej škrabky alebo spiralizéra.
  2. V malom poháriku vymiešame 3 lyžice olivového oleja, šťavu z polovice citróna, soľ, mleté čierne korenie a štipku čili vločiek. Zmesou prelejeme zeleninové „špagety“ a premiešame, aby sa všetko marinádou obalilo. Necháme chvíľu postáť.
  3. Medzitým si tofu nakrájame na väčšie kocky a na lyžici oleja opečieme z každej strany do chrumkava. V miske premiešame med, sójovú omáčku, citrónovú šťavu, kurkumu, zázvor a škrob. Zmesou polejeme opečené tofu a necháme schrumkavieť. Posypeme sezamom.
  4. Na servírovací tanier rozložíme pripravené marinované zeleninové špagety a pridáme tofu. Ozdobíme ešte čiernym sezamom.