Cuketové špagety s chrumkavým tofu
... raw a law carb recept ...
Ingrediencie
Suroviny na 2 porcie:
- 3-4 menšie (mladé) cukety (najlepšie bio)
- 1 mrkva
- Šťava z citróna
- Čili vločky
- Soľ a 3 PL olivového oleja
- Mleté čierne korenie
Na Tofu:
- 1 naturálne tofu
- 1 PL oleja
- 1 ČL čierneho a bieleho sezamu
- 2 PL medu
- 1 PL sójovej omáčky
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL strúhaného zázvoru (alebo ¼ lyžičky sušeného)
- Štipka kurkumy a škrobu

Cuketové špagety sú „raw“, teda tepelne neupravené čerstvé zeleninové špagety. Z týchto tzv. „Low Carb“ špagiet nepriberiete, pretože zelenina obsahuje málo sacharidov. S ochuteným a do chrumkava opečeným tofu je to chutný, zdravý a veľmi populárny recept.
Raw cuketové špagety s tofu v medovo-zázvorovej marináde s čiernym sezamom
- Cukety dobre umyjeme, mrkvu ošúpeme. Všetku zeleninu pozdĺžne nakrájame na tenučké dlhé rezance pomocou špeciálnej škrabky alebo spiralizéra.
- V malom poháriku vymiešame 3 lyžice olivového oleja, šťavu z polovice citróna, soľ, mleté čierne korenie a štipku čili vločiek. Zmesou prelejeme zeleninové „špagety“ a premiešame, aby sa všetko marinádou obalilo. Necháme chvíľu postáť.
- Medzitým si tofu nakrájame na väčšie kocky a na lyžici oleja opečieme z každej strany do chrumkava. V miske premiešame med, sójovú omáčku, citrónovú šťavu, kurkumu, zázvor a škrob. Zmesou polejeme opečené tofu a necháme schrumkavieť. Posypeme sezamom.
- Na servírovací tanier rozložíme pripravené marinované zeleninové špagety a pridáme tofu. Ozdobíme ešte čiernym sezamom.
Súvisiace recepty

Pečená ovsená kaša s banánmi
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Fit kuracie prsia s hnedou ryžou
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Domáce rýchle žemle z cottage cheese
Čas prípravy: 50 min
Čas varenia: 45 min

Banánové mafiny s čučoriedkami
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Marocká šošovica s mrkvou a korením
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 30 min

Pečené zemiaky s avokádovým dipom
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min