Cuketové placky sú jedlo ako stvorené na leto. Šťavnaté a vďaka tymiánu a syru Grana Padano príjemne korenisté. Chutia výborne s hlávkovým alebo ľadovým šalátom. Doporučujeme si ich namáčať do niektorého vášho obľúbeného dresingu, ale postačovať bude aj studený biely jogurt s olivovým olejom, soľou a korením. Cuketové placky sa perfektne hodia aj s kúskom pečiva k poháru vychladeného bieleho vína. Máloktoré jedlo je zároveň také chutné, chrumkavé a pritom diétne a ľahké.

Neodolateľné chrumkavé placky z cukety a syra pripravíte veľmi ľahko

  1. Cuketu umyjeme, osušíme a neošúpanú nastrúhame nahrubo. Premiešame ju so soľou a odložíme nabok.
  2. Cibuľu si pokrájame najemno a orestujeme ju do sklovita na oleji. Odložíme nabok a necháme vychladnúť.
  3. Cuketu, ktorá nám vďaka soli pustila šťavu vyžmýkame a šťavu zlejeme. Tomuto kroku venujme pozornosť, pretože o koľko menej vodu má cukina, o to menej múky bude treba prípadne pridávať.
  4. V mise premiešame cuketu zbavenú prebytočnej šťavy, opraženú vychladnutú cibuľu, tymián, múku, strúhanku, syr a vajíčko. Ak treba dosolíme a dokoreníme.
  5. Z cuketovej zmesy v rukách vyformujeme cuketové placky alebo guľky a vo zvyšku oleja na panvici ich opekáme 3-4 minúty do zlatista. Placky či guľky vyberáme dierkovanou naberačkou a kladieme ich na obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
  6. Cuketové placky podávame so srdiečkami listového šalátu a s obľúbeným dresingom z jogurtu, cesnaku, byliniek alebo podobne.