Na rýchly čokoládový koláč budete potrebovať (priemer 17 cm):
Cesto:
Krém:
Rýchly čokoládový koláč pre čokoholikov
Coolinari | 28 receptov
Na rýchly čokoládový koláč budete potrebovať (priemer 17 cm):
Cesto:
- 2 žĺtka
- 20 g oleja
- 2 bielka
- 60 g kryštálového cukru
- 45 g polohrubej múky
- 25 g kakaa
- ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- hrsť lieskových orechov
- 3 polievkové lyžice marhuľového džemu
Krém:
- 3 plátky želatíny (v prípade ak je 6 ks balenie určené na 500 ml)
- 190 g Billa Premium Fine dark chocolate 85% (hľadajte v letáku Billa)
- 3 žĺtka
- 80 g cukru
- 150 g smotany 33%
- 80 g plnotučného mlieka
Rýchly čokoládový koláč pre čokoholikov
Tentoraz sme v spolupráci s Billa pripravili recept pre milovníkov čokolády. Tento rýchly čokoládový koláč nie je nijak náročný na prípravu. Jeho intenzívna čokoládová chuť vám však vyrazí dych. Kakaové cesto s lieskovými orechmi krásne zjemňuje kyselkavý marhuľový džem, ktorý sa dáva aj do sachertorty. Billa Premium Fine dark chocolate, ktorú sme použili pri príprave čokoládového krému obsahuje až 85% kakaovej sušiny, čo má vplyv nie len na výslednú chuť ale i konzistenciu krému. Veď aký to bol čokoládový koláč bez dobrého krému.
A máme tip aj pre čokoholikov, ktorí uprednostňujú menej výraznú kakaovú chuť. Do krému môžete použiť kombináciu horkej a mliečnej čokolády. Aby sa nezmenila jeho konzistencia použite pomer: 150 g Billa Premium Fine dark chocolate a 60 g mliečnej čokolády.
Rýchly čokoládový koláč – postup
-
Na prípravu cesta samostatne vyšľahajte žĺtka s olejom, bielka s kryštálovým cukrom. Žĺtka jemne primiešajte stierkou k bielkam a zapracujte preosiatu múku s kakaom a sódou. Na záver pridajte na hrubo nasekané lieskové orechy. Cesto preložte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie s priemerom 17 cm. Pečte pri teplote 180 stupňov 15 až 20 minút.
-
Pripravte čokoládový krém. Plátky želatíny namočte do studenej vody. Smotanu a mlieko zmiešajte a zohrejte tesne pod bod varu. Žĺtka vyšľahajte s cukrom, prilejte trochu horúcej smotany, prešľahajte a vlejte do horúcej smotany.
-
Za stáleho miešania ohrievajte na strednom plameni asi minútu. Zmes nesmie vrieť, inak sa žĺtky zrazia. Odstavte platňu, do horúcej zmesi pridajte vyžmýkanú želatínu, premiešajte a prelejte do misky s nadrobno nasekanou čokoládou. Nechajte chvíľu postáť až tak miešajte, kým sa všetka čokoláda nerozpustí. Čokoládový krém prikryte potravinovou fóliou a dajte na 4 hodiny do chladničky. Krém si môžete pripraviť aj o deň skôr.
-
Cesto vyberte z formy, vrchnou časťou ho položte na dosku a rozrežte na dve rovnaké časti. Rozrezané vnútro potrite marhuľovým džemom a prikryte druhou časťou cesta. Čokoládový krém vyberte z chladničky aspoň 20 minút pred použitím. Riadne ho premiešajte a naplňte ním vrecúško s hladkou zdobiacou špičkou. Naneste krém po celom obvode korpusu a ľubovoľne dozdobte.
Ak vám bude náš recept na čokoládový koláč chutiť, napíšte nám, príp. pošlite svoj zaujímavý recept.