Čokoládový koláč s gaštanmi

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

60

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

Suroviny na okrúhlu formu:

izbovej teploty

  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 125 ml mlieka
  • Ingrediencie

    Suroviny na okrúhlu formu:

    izbovej teploty

  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 125 ml mlieka
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Na čokoládový koláč s gaštanmi dostanete chuť, len sa naň pozriete. A po prvom súste sa už nebudete chcieť s nikým deliť. Ak sa vám doteraz nechcelo piecť a šúpať gaštany, môžete ich kúpiť aj hotové. My sme na ne narazili v obchode a hneď sme z nich upiekli tento „hriešny“ koláč.

    Hriešny čokoládový koláč s gaštanmi

    1. Vajcia vyberte z chladničky s dostatočným predstihom, aby dosiahli izbovú teplotu. To je určite pri príprave tohto čokoládového koláča s gaštanmi dôležité. Vajcia rozklepneme a oddelíme od seba žĺtky a bielky.
    2. Ďalej si pripravíme vodný kúpeľ. V malom hrnci ohrejeme vodu a položíme naň tak, aby sa nedotýkala dna hrnca. Vodu v hrnci pokojne necháme ďalej variť, avšak na nízkej teplote. Do misky nalámeme čokoládu na malé kúsky a pridáme maslo, ktoré môžeme pokrájať. Miešaním a ohrevom sa pomaly obe suroviny na koláč rozpustia a spoja.
    3. V mixéri šľahacími metličkami vymiešame žĺtky s cukrom. Trvá to určite niekoľko minút.
    4. V inom hrnci dáme spolu variť gaštany, smotanu a mlieko. Akonáhle zmes začne vrieť, môžeme ohrev vypnúť a zmes rozmixovať, buď ručným ponorným mixérom alebo mixérom na smoothie. Vznikne nám gaštanový krém. Radšej ho neochutnávajte, nezostalo by vám ho dosť do koláča, je totiž silne návykový.
    5. V miske ušľaháme z bielkov a štipky soli ľahký sneh.
    6. Všetko, až na sneh z bielkov. pomaly zmiešame v jednej miske a až na koniec pridáme ľahký sneh z bielkov, ktorý primiešavame do cesta veľmi opatrne.
    7. Cesto nakoniec vylejeme do vymastenej tortovej formy a pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňov Celzia asi 1 hodinu. Samozrejme záleží na tom ako veľkú formu používate. Teda čím širšia forma, tým kratšiu dobu budeme piecť. Čokoládový koláč vyberáme z formy a servírujeme až po úplnom vychladnutí.
    8. Tip: čokoládový koláč s gaštanmi môžeme servírovať posypaný cukrom alebo s vychladenou šľahačkou či gaštanovou zmrzlinou. Prajeme vám dobrú chuť!