Dnes si napečieme niečo trochu slávnostnejšie, čokoládové tartaletky, ako z pravej francúzskej cukrárne. Lahoda pre oči, lahoda pre maškrtné brušká. A pritom nejde o žiadnu vedu, základom je dobrý recept na tartletkové cesto a potom môže začať pracovať vaša fantázia.

Tartaletky s troma plnkami

Dáme vám totižto viac návodov, ako si pripraviť výbornú plnku a tartaletky vás neprestanú baviť!

Postup
  1. Na cesto nasypeme múku, cukor a kocky studeného masla (pre kakaové tartletky pridáme rovno aj preosiate kakao, ak robíte vanilkové, pridajte v tomto kroku vanilku a citrónovú kôru). Mixérom krátko premiešame, aby sa maslo obalilo sypkou zmesou. Pridáme vajce a miešame kým sa suroviny spoja. Nepremiešame. Cesto, v ktorom stále vidno kúsky masla, zabalíme do potravinovej fólie a necháme pol hodinu v chladničke.
  2. Vychladnuté cesto rozdelíme na 8 kúskov. Každý z nich vyvaľkáme do kruhu (priemer kruhu by mal byť asi o 1 cm väčší ako je priemer formičiek, ktoré budete používať). Jemne vtlačíme do formičiek, začistíme okraje, prikryjeme papierom na pečenie a vysypeme surovou fazuľou alebo ryžou, aby sme tartletky zaťažili.
  3. Pečieme na 180 stupňoch 10 minút, potom odstránime záťaž a papier a dopekáme pri rovnakej teplote ďalších 10 minút.
  4. Necháme úplne vychladnúť, až potom plníme. Cesto vydrží v chlade 2-3 dni. Čiže si ho môžete predpiecť.
  5. Na plnku: čokoládu na kúsky nalámanú zalejeme horúcou šľahačkou a rozmiešame, kým sa čokoláda roztopí. Žĺtky s cukrom šľaháme asi 5-6 minút nad parou do bledej nadýchanej peny. Potom vajíčkovú zmes vmiešame do čokoládovej zmesi a miešame niekoľko minút do vychladnutia. Nalejeme do hotových tartletiek a necháme v chladničke do úplného stuhnutia plnky.

Z tejto dávky si napečiete 8 tartletiek s priemerom 10 cm. Ak nemáte formičky na tartaletky, nevadí – cesto môžete rovnako dobre upiecť aj v tvare veľkej torty alebo obdĺžnika, v tom prípade vám možno ostane trochu plnky nazvyš.