Teplé počasie nahráva v lete dozrievaniu ovocia a zeleniny. Celý rok sa nám máli šťavnatých, voňavých ovocných plodov a chrumkavej zeleniny. Do zásoby sa najesť nevieme. Ale môžeme sa zásobiť z vlastných zdrojov, alebo vlastnoručne spracovanými ovocnými a zeleninovými dobrotami. Ak máte bohatú úrodu a obávate sa, že nestihnete všetko pojesť, máme pre vás pár tipov na spracovanie, dokonca aj pre začiatočníkov, či lenivé gazdinky.

Do zásoby sa ovocia nenajeme, tak si radšej urobme zásoby

  1. Všetko ovocie je napríklad vhodné na mrazenie, či mrazené ovocné drene, alebo zmrzliny. Ak uprednostňujete bezlaktózové drene, ovocie stači jednoducho rozmixovať, podľa potreby pridať med, či cukor a naliať do formičiek na nanuky, alebo silikónových formičiek na mafiny.
  2. Pre krémovejšiu konzistenciu môžete pridať kúsok zrelého banánu. Do smotanovej verzie pridajte do ovocia smotanu na šľahanie, trochu medu a postupujte rovnako. Deti majú radi všetko čo je na paličke, alebo mrazené.
  3. Kto má rád lekvár a džem, určite má svoje obľúbené recepty. Možno ste však nevedeli, že variť lekvár môžete aj z mrazeného ovocia. Napríklad z marhúľ, čučoriedok, či sliviek. Ovocie v priebehu roka vyberiete z mrazničky, ak je v ňom „ľadosneh“, prepláchnite ho na sítku vodou, premiešajte s cukrom a nechajte voľne rozmraziť. Potom dajte do hrnca a postupujte pri varení lekváru obvyklým spôsobom. Platí to aj pri pečení slivkového lekváru.
  1. Ovocie môžete tiež sušiť, aj keď ho neobľubujete sušené, môžete ho spolu s orieškami, ovsenými vločkami a medom použiť na vlastné zdravé musli. Sušiť sa dajú tiež paradajky a následne zaliať vo fľaške olivovým olejom.
  2. Dobrou voľbou môžu byť tiež ranné smoothies, či koktaily. V lete sa ráno spí najlepšie a na sýte raňajky mnohí ani nepomyslíme. Ovocie nám síce chutí, ale potlačené po prenášaní stráca na atraktivite. Prebytky zrelého ovocie teda šupnite do mixéra, nalejte do fľašky či pohára, pridajte pár kociek ľadu a môžete takto zdravo vykročiť do nového dňa.