Bábovka je podľa mňa ideálny univerzálny nedeľný koláč.  Pýtate sa prečo? Mám niekoľko dôvodov 🙂  Nedeľné obedy bývajú celkom výdatné a k poobednej kávičke sa nám žiada  niečo jednoduchšie a ľahšie.  Ak ste to s obedom prehnali, kúsok bábovky  môže zastúpiť večeru so šálkou bylinkového čaju. Alebo si ju dajte na raňajky s kakavkom 🙂 To, že je nenáročná na prípravu nemusím ani spomínať. Podelím sa s vami o recept na moju najobľúbenejšiu bábovku – makovo-citrónovú  – a nebudem šetriť chválami – je totiž úžasná, úplne jednoduchá, po upečení šťavnatá a aj chrumkavá! Citrón v ceste aj v poleve sa postará o vláčnosť a sviežosť a mak zasa o chrupkanie medzi zubami. Jednoducho –  geniálna, a pritom jednoduchá bábovka.

Táto úžasná, ale jednoduchá bábovka naozaj stojí za vyskúšanie

 

Postup
  1. Postup je veľmi jednoduchý a rýchly. Rúru si vyhrejeme na 160 °C. Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. Múku preosejeme do misky, pridáme ostatné suroviny a elektrickým mixérom všetko prešľaháme do kompaktnej hmoty. Cesto vylejeme do pripravenej formy a dáme piecť. Pečieme 40-50 minút do zlatohneda. Prípadne otestujeme dreveným špáradlom. Pokiaľ ho po zapichnutí do stredu bábovky vytiahneme bez nalepeného cesta, je bábovka upečená.
  3. Po vybratí z rúry necháme bábovku pár minút vo forme, potom ju opatrne vyklopíme a preložíme na mriežku.
  4. Ešte teplú bábovku polejeme polevou, ktorú si pripravíme zmiešaním práškového cukru s citrónovou šťavou.
  5. Bábovku krájame po úplnom vychladnutí.
  6. Tip: určite použite nemletý mak. S mletým makom by bábovka mala nevábnu farbu a mdlú štruktúru. S použitím celého maku dostanete vláčnu bábovku a zrnká maku budú pekne chrupkať. A vďaka citrónovej poleve bude koláčik ešte viac svieži.