Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

  • 400 ml mlieka
  • 280 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 1 vanilka
  • Kôra z polovice citróna
  • Za hrsť hrozienok, ktoré vopred namočíme do trochy rumu (nemusí byť)
  • Mletá škorica a trocha práškového cukru na posypanie
  • Maslo na panvicu

Vrstva 1

Cisársky trhanec ako od arcivojvodkyne Sofie

Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 10 min

Sisters Bakery Miška Smolová | 97 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Cisarsky trhanec recept
Ingrediencie
  • 400 ml mlieka
  • 280 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 1 vanilka
  • Kôra z polovice citróna
  • Za hrsť hrozienok, ktoré vopred namočíme do trochy rumu (nemusí byť)
  • Mletá škorica a trocha práškového cukru na posypanie
  • Maslo na panvicu

Cisársky trhanec je dezert, na ktorom si pochutnávali na cisárskom dvore Franza Jozefa I. Je zapísaný v zbierke receptov arcivojvodkyne Sofie. Dodnes ho v Rakúsku nájdete takmer na každom jedálnom lístku. V kaviarňach ho môžete nájsť v ponuke aj popri takých špecialitách, akou je Sacherova torta.

Cisársky trhanec je recept do zimnej pohody

Postup:

  1. Žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom, vanilkou a citrónovou kôrou do nadýchanej peny.
  2. Opatrne primiešame múku a nakoniec vmiešame do tuha vyšľahaný sneh z bielok.
  3. Zľahka primiešame vyžmýkané hrozienka.
  4. Na panvicu dáme trochu masla, keď sa rozohreje, nalejeme naň asi pol cm vrstvu cesta, aby sa nám vytvorila hrubšia palacinka. Opekáme z jednej strany, potom ju opatrne obrátime na druhú stranu, krátko ju opečieme a potom ju varechou alebo vidličkami roztrháme na nerovnomerné kúsky. Ešte ich krátko opečieme a potom ich rozdelíme na taniere.
  5. Cisársky trhanec podávame posypaný práškovým cukrom so škoricou, s jablkovou výživou, prípadne k nemu môžeme servírovať kompót.
  6. Po preložení na tanier môžeme posypať práškovým cukrom, pridať ovocie, či karamel, alebo napríklad podávať podávať s restovanými slivkami.
  7. Koluje viacero historiek o vzniku tohto dezertu a ťažko povedať, ktorá je pravdivá. Podľa jednej trhanec ponúkla cisárovi poddaná, keď k nej nečakane zavítal. Narýchlo pripravila jedlo z bežne dostupných potravín a na dvore ho vraj len vylepšili hrozienkami a koreninami. Ďalšia historka hovorí o nepodarených tučných palacinkách, ktoré šľachte nesmeli servírovať, a tak si z nich v kuchyni urobili takéto jedlo.
  8. Nuž nech to bolo akokoľvek, trhanec je naozaj jednoduché a chutné jedlo a ak ste ho doteraz neochutnali, je načase to napraviť.