Cibuľová omáčka je niečo nové a nevšedné. Skvelá je k mäsu, k čerstvej bagete, alebo k syrovej mise. Može poslúžiť aj ako krásny gurmánsky darček.

Cibuľová omáčka k syru, k mäsu, alebo k čerstvej francúzskej bagete

  1. Cibuľu a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájame na malé kúsky a rovnako tak aj slaninu.
  2. Najskôr v menšom hrnci osmažíme slaninu. Smažíme ju asi tak 3 až 4 minúty dozlatista. Potom ju vyberieme a necháme odkvapkať na kuchynskom obrúsku.
  3. Zvyšok tuku z hrnca vylejeme a namiesto toho použijeme trochu olivového oleja. Na oleji potom opražíme cibuľu dozlatista, pridáme pretlačený cesnak a čerstvý alebo sušený tymián. Varíme ďalšie 4 minúty. Ďalej prilejeme tekutiny (javorový sirup, jablčný ocot) a hnedý cukor. Všetko dobre premiešame. Pridáme slaninu, znovu premiešame a varíme ďalších 15 minút.
  4. Keď nám marmeláda začne hustnúť, prilejeme balzamikový ocot a varíme posledných 15 minút. Marmeláda stmavne a získa lepšiu konzistenciu.
  5. Hotovú marmeládu plníme do pohárov, najlepšie s točitým uzáverom a môžeme skladovať v chladničke niekoľko týždňov.
  6. Cibuľovú marmeládu môžeme tiež zavariť. Vo väčšom hrnci s vodou, asi do polovice pohára a s textíliou na dne hrnca varíme asi tak 10 minút od varu. Dbáme na to, aby sa prípadne poháre počas vyvárania navzájom nedotýkali. Po vyváraní ich z vody vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Následne ich uložíme na tmavé chladnejšie miesto.
  7. Servírovať môžeme len tak s chlebíkom, alebo v spoločnosti dobrého syra a lahodného čerstvého pečiva. Skvele sa hodí na prípravu jednohubiek.